'Er is in Zeeland maar een beperkt aantal boeren vlak bij stikstofgevoelige natuur'

De ZLTO denkt niet dat alle veertien Zeeuwse boeren die zich aangemeld hebben voor een uitkoopregeling, daar ook daadwerkelijk voor in aanmerking komen. Volgens Wilco Verhage van de boerenbelangenvereniging zijn er in Zeeland niet zo veel veehouderijen naast natuurgebieden. De provincie krijgt geld van het Rijk om zogenoemde 'piekbelasters' uit te kopen. Tot gisteren konden boeren zich aanmelden.
Veertien veehouderijen willen vrijwillig stoppen om stikstofuitstoot te verminderen
Wilco Verhage is veehouder bij Koudekerke en woordvoerder veehouderij namens de ZLTO. Hij is verbaasd over het, in zijn ogen, hoge aantal aanmeldingen voor de regeling. "Er is maar een beperkt aantal boeren dat vlak bij stikstofgevoelige natuur zit." Hij denkt dat een aantal aangemelde boeren dan ook niet voor de regeling in aanmerking komt.
De provincie gaat dat de komende maanden beoordelen. Uiteindelijk kunnen er twee boeren uitgekocht worden. "In principe gaat het dan alleen om de stikstofvergunning", legt Verhage uit. "Er mogen dan geen dieren meer gehouden worden, waardoor de stikstofuitstoot verdwijnt. Een boer zou dan nog wel als akkerbouwer verder gaan."
Wat houdt de regeling in?
Het gaat om een regeling voor veehouderijbedrijven met hoge stikstofuitstoot die dichtbij Natura-2000 gebieden zitten. Het provinciebestuur van Zeeland heeft geld van het Rijk gekregen om die zogenoemde 'piekbelasters' uit te kopen, mits die boeren dat willen.
Waarom doet de provincie dit?
De stikstofuitstoot in Nederland moet omlaag. "Alle sectoren moeten aan de slag, om ervoor te zorgen dat er minder stikstof terechtkomt in kwetsbare natuur", zei gedeputeerde Anita Pijpelink daar eerder over. "Samen met partners in de regio zoeken we naar mogelijkheden om de natuur te versterken, de leefbaarheid in het landelijk gebied te waarborgen en economische ruimte te creëren."
Verhage begrijpt zijn collega-boeren wel. "Als je geen bedrijfsopvolger hebt..." Zelf komt hij niet in aanmerking voor de regeling, zijn boerderij ligt niet dicht genoeg bij een natuurgebied.
Boer Wilco Verhage in zijn koeienstal
Boer Wilco Verhage in zijn koeienstal © Omroep Zeeland
Toch is de ZLTO geen voorstander van de uitkoopregeling. "Wij hebben liever dat bedrijven doorgaan. We zijn al met weinig veehouders in Zeeland. We hebben een mesttekort in Zeeland. Dus wat dat betreft hadden we liever gehad dat er bedrijven bij zouden komen, dat andere bedrijven zich kunnen ontwikkelen in Zeeland."