Flinke bomenkap in stadspark Hulst: 'Het is tragisch'

"Tragisch", zegt een aangedane buurtbewoner over de bomenkap in het stadspark in Hulst. Aan de Hulster Nieuwlandweg maken bijna veertig oude Canadapopulieren ruimte voor nieuwe bomen. De bomen worden volgens de gemeente gekapt omdat ze oud en op zijn.
Inwoners zijn verdeeld over de bomenkap in Hulst
De gemeente Hulst geeft aan dat bij het kleinste beetje heftige weer, takken afbreken. Omdat er veel mensen in het park lopen en fietsen, is het volgens de gemeente daarom onveilig om de populieren te laten staan.

Kritiek...

Verschillende omstanders zien de bomenkap met lede ogen aan: "We hadden tot gisteren een mooi park met veel schaduw. De hele wereld plant bomen en wat doen ze in Hulst? Kappen! Ik vind het echt walgelijk. Het duurt zo weer honderd jaar voordat de nieuwe bomen groot zijn. Ik vind het echt een stomme actie van de gemeente." Ook een wandelaar betreurt de bomenkap: "Het was een mooi park, maar het wordt nu heel kaal."
Een fietser geeft aan dat ze het jammer vindt dat de bomen verdwijnen: "Ik vind het zonde. Het wordt er heel kaal van en ik ga ze zeker missen. Het duurt ook wel even voordat de nieuwe bomen weer zo groot zullen zijn als deze."

... en begrip

Toch zijn er ook Hulstenaren die de beslissing van de gemeente wel begrijpen: "Alles heeft z'n tijd. De oude bomen weg en de nieuwe erin: ik vind het prima." Een buurman die vanuit zijn huis zicht heeft op de bomen begrijpt de bomenkap: "Met veel wind lagen er ontzettend veel takken in het park. Het wordt een ander zicht vanuit ons huis, maar we krijgen er mooie, nieuwe bomen voor terug."
Bomenkap Hulst
In Hulst zijn zo'n 40 oude bomen gekapt © Omroep Zeeland
In het najaar worden de nieuwe bomen geplant. De keuze voor de soort bomen moet nog gemaakt worden. Ook is nog niet duidelijk hoeveel nieuwe bomen er geplant worden. In de tussentijd gaat de gemeente Hulst wilde bloemen planten zodat de lege vlakte kleurrijk opgevuld wordt.