Eerste storm van 2021 een feit: dak dreigt van flatgebouw op boulevard te waaien, boom valt op caravan

In Vlissingen is vanochtend windkracht 9 gemeten. Daarmee is sprake van de eerste storm van het jaar, zegt weerman van Omroep Zeeland Jules Geirnaerdt. Waar de storm voor schade heeft gezorgd, lees je in dit artikel.

Eerste storm van 2021 een feit (foto: Ria Brasser)

De gemeente heeft een deel van de boulevard in Vlissingen afgesloten. Dakplaten dreigen van een flatgebouw te waaien en daarom roept de gemeente op thuis te blijven. Hoewel de wind wat is gaan liggen, bestaat er nog steeds kans dat onderdelen wegwaaien. De VRZ roept daarom mensen op die in de buurt van de boulevard wonen, binnen te blijven.

Lees ook:

Het gaat om mensen die in het gebied van Boulevard Evertsen tot aan de Koudekerkseweg en van de Burgemeester van Woelderenlaan tot de Spuikom wonen.

Bij een nieuwbouwwoning aan de Energieweg in Vlissingen is de dakbedekking losgewaaid. De schade werd rond 13.00 uur gemeld bij de brandweer. In eerste instantie rukte de brandweer met tankautospuit uit, maar later rukte ook de ladderwagen uit. Een deel van de straat is afgezet. Losliggend isolatiemateriaal is richting het spoor gewaaid.

Op de Brouwersdam is op dit moment niet veel zicht door zand dat alle kanten op waait. Laura Knol stuurde ons deze video.

Bij Bruinisse is een lantaarnpaal met bewegwijzering omgewaaid. Door de stormschade sloot Rijkswaterstaat de rechterrijstrook van de rotonde zeker een uur af. De lantaarnpaal stond bij de rotonde met de afslag naar vakantiepark Aquadelta. In de loop van de ochtend bezweek de paal onder de druk van de windstoten en knakte.

Lantaarnpaal met bewegwijzering waait om. (foto: HV Zeeland)

Aan de Oude Vlissingseweg in Middelburg is een boom op een caravan naast een huis gevallen. Volgens de maker van de foto zijn door grafwerkzaamheden de wortels van een aantal bomen aangetast. Dat heeft er volgens hem mee te maken dat de boom is omgevallen.

Boom valt op caravan. (foto: Sebastiaan Zwigtman)

De Westerscheldetunnel richting Terneuzen is vanochtend en aan het begin van de middag even afgesloten geweest voor verkeer. Dat kwam omdat een vrachtwagen een container dreigde te verliezen. Inmiddels is de tunnel weer open voor verkeer. Het betekende wel dat Zeeuws-Vlaanderen even niet bereikbaar was vanuit de rest van Zeeland, omdat ook de veerboot niet vaart.

Westerschelde Ferry uit vaart

Vanwege de harde wind is de veerboot tussen Vlissingen en Breskens een groot deel van de dag uit de vaart geweest. Aan het einde van de middag werd de stremming van de veerdienst opgeheven.

Westerschelde Ferry uit de vaart vanwege stormachtig weer. (foto: Adrie de Willigen)

In Vlissingen werden rond 9.00 uur brandweer en politie gealarmeerd omdat rolluiken van een flat aan de Verkuil Quakkelaarstraat los kwamen te zitten. Met behulp van een hoogwerker haalde de brandweer de rolluiken uit de geleiders, zodat deze geen gevaar meer opleverden voor voorbijgangers.

De straat werd tijdelijk door de politie afgesloten, zodat de brandweer de werkzaamheden uit kon voeren.

Code geel

Het KNMI heeft sinds 7.00 uur vanochtend code geel afgekondigd voor Zeeland vanwege de harde wind. Tijdens de piek is er volgens het KNMI in onze provincie plaatselijk kans op zeer zware windstoten van honderd tot mogelijk 110 kilometer per uur.

Teststraat gesloten

Vanwege de harde wind heeft de GGD besloten de coronateststraat in Vlissingen te sluiten. Dat besluit werd gisteren al uit voorzorg genomen. De teststraat in Vlissingen zit op een parkeerplaats van het ziekenhuis Adrz en is overdekt met witte tenten. Als er te veel wind staat, kan daar niet gewerkt worden.

De teststraat in Vlissingen (foto: Omroep Zeeland)

"Bij die harde wind moet je er niet aan denken dat er tenten wegwaaien of dat er onderdelen op personeel of mensen die komen testen, terecht zouden komen. Dus houden we de teststraat uit voorzorg dicht", zegt Joy Engelbrecht van de GGD Zeeland.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
code geel Westerschelde Ferry
Deel dit artikel:

Reageren