CDA en PvdA botsen over minister voor Regio-ontwikkeling in Zeeuws Verkiezingsdebat

Een minister voor Regio-ontwikkeling moet Zeeland vooruit helpen. Tweede Kamerlid Joba van den Berg (CDA) opperde dit vanochtend in het Zeeuws Verkiezingsdebat, georganiseerd door onder meer de provincie Zeeland en ZB Planbureau in Middelburg.
Zeeuws Verkiezingsdebat 2021
Martin Bos van Forum voor Democratie en Niels van den Berge van GroenLinks debatteren over het openbaar vervoer in Zeeland tijdens het Zeeuwse Verkiezingsdebat © Omroep Zeeland
Aan de discussie deden tien kandidaten mee, waarvan Joba van den Berg, momenteel al Tweede Kamerlid voor het CDA, Jacqueline van den Hil (VVD), Barbara Oomen (PvdA), Jan Henk Verburg (ChristenUnie) en Martin Bos (Forum voor Democratie) het meest in het oog sprongen, omdat zij in Zeeland wonen en politiek actief zijn.
Hoewel het debat was aangekondigd als een Zeeuws debat met Zeeuwse Kamerkandidaten, bleek dat niet voor alle deelnemers op te gaan. Zo haalde deelnemer Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren op een bepaald moment Zeeland en haar eigen provincie Flevoland door elkaar.

Regio-minister

Tijdens het debat promootte Joba van den Berg namens het CDA het idee van haar partij om te komen tot een minister voor Regio-Ontwikkeling. "De regio moet verder worden ontwikkeld, om de Randstad te ontlasten", stelde het Goese Kamerlid. Het CDA wil van krimpgebieden groeiregio's maken, via een nationaal programma voor de toekomst van de regio . Van den Berg noemde dat in het debat een 'New Deal achtige aanpak'.

'Afvoerputje van de Randstad'

Het idee voor een minister voor Regio-ontwikkeling kwam Van den Berg op veel kritiek te staan van PvdA-Kamerkandidaat Barbara Oomen. 'Met een minister voor Regiontwikkeling onderstreept Den Haag het onderscheid tussen de Randstad en de regio, vindt Oomen. Ze veegde de vloer aan met de huidige financiële potten van het kabinet voor de regio. "Dat is kruimelwerk. De PvdA wil tenminste echt serieus geld aan de regio's geven. Wij zijn toch niet het afvoerputje van de Randstad?"
Zeeuws Verkiezingsdebat 2021 A

Telewerken

Het CDA van Joba van den Berg ziet juist mooie kansen voor Zeeland, zeker nu door de coronapandemie mensen in de regio kunnen wonen en met telewerken toch een baan in de Randstad kunnen hebben. De regio moet zijn opgebouwde kennis over water en energie gaan verzilveren, vindt Van den Berg.
Van den Berg wil een duidelijke koers voor de toekomst van de provincie: "We hebben een foodvalley, we hebben een brainport voor Zeeland met North Sea Port en alle andere onderdelen en de energiecentrale: gewoon de energie-valley!" Daarmee leek het Kamerlid Zeeland te reageren op Groningen, dat zichzelf de afgelopen weken op de kaart zette als dé voorbeeldprovincie voor duurzame energie.