Jan in Aruba begint in te burgeren, alleen dat Papiamento....

Een feestdag voor Jan Lamper uit Yerseke volgende week: op 18 maart viert hij de Dag van het Volkslied en de Vlag. Wie nu denkt 'Van die feestdag heb ik nog nooit gehoord?', Jan Lamper woont op Aruba.

Jan op Aruba heeft de vlag al buiten hangen voor de feestdag van volgende week. (foto: Jan Lamper)

Een geschiedenisles is er niets bij. Jan weet in de radio-uitzending van Zeeland komt thuis te vertellen dat Aruba op 18 maart 1986 de autonome status heeft gekregen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Maar dat is nog niet alles, moeiteloos somt hij op wat de kleuren van de vlag betekenen en wat de titel van het volkslied van Aruba 'Aruba dushi tera' betekent.

Toch is hij nog niet helemaal ingeburgerd. "Het volkslied zing ik in het Nederlands mee. We willen wel Papiaments leren, maar het komt er steeds niet van." Benieuwd naar de vertaling van Aruba dushi tera? Jan kan het je vertellen:

Jan Lamper vertelt enthousiast over de feestdag van volgende week

De feestdag volgende week gaat anders dan anders, ook op Aruba gelden coronamaatregelen. Dus geen culturele activiteiten, spelletjes en parades, zegt Jan. Maar wel: vlaggen. "Je ziet nu al overal vlaggen hangen. Veel auto's rijden rond met een vlaggetje erop", Jan lacht. "Ik ook natuurlijk." Toch al een beetje ingeburgerd.

Elke doordeweekse dag spreken wij in de radiorubriek Zeeuw in het buitenland met een oud-provinciegenoot die in een ander land woont over hoe hij of zij de coronacrisis daar ervaart.

Jan Lamper is twee jaar geleden samen met zijn vrouw naar Aruba vertrokken. Niet om te werken maar om van het pensioen te genieten. En om hun zoon, die al vijftien jaar op het eiland woont, en kleindochter (12) vaker te zien. De droom van zijn vrouw was om daar achteraan te reizen. Jan komt oorspronkelijk uit Yerseke, maar heeft ook lang in Goes gewoond. Hij is graag en veel in zijn tuin bezig, maar één keer per week rijdt hij ook oudere mensen naar de dagbesteding.

Meer over dit onderwerp:
Aruba Zeeuw in het buitenland Jan Lamper
Deel dit artikel:

Reageren