Wandelaars extra gecontroleerd nu dieren broeden

Boswachters van Staatsbosbeheer, Zeeuwse landschap en Natuurmonumenten gaan vanaf komende week intensiever controleren of recreanten in natuurgebieden zich aan de regels houden. De verwachte drukte als het mooier weer wordt kan voor problemen zorgen nu het broedseizoen begint.

Zoals ieder jaar wordt een aantal natuurgebieden, zoals de Meeuwenduinen op Schouwen-Duiveland, helemaal afgesloten per 15 maart. Het gebied is een kraamkamer voor vogels zoals leeuweriken en uilen, maar ook voor herten en hagedissen. De dieren hebben rust nodig om te broeden en te bevallen, volgens boswachter Marijke Lieman.

Routes aangepast

De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar de dieren zich kunnen terugtrekken. Het Zeeuwse Landschap heeft de wandelroutes in de drukste gebieden, zoals Oranjezon en de Waterwinbossen in Zeeuws-Vlaanderen, aangepast.

Boswachter Marijke Lieman bewaart de rust (foto: Omroep Zeeland)

"Natuurlijk is iedereen welkom in de natuurgebieden", zegt Lieman, "Graag zelfs! Maar houd je alsjeblieft aan de regels. Blijf op de paden, houd de honden aan de lijn en laat geen afval achter." Natuurmonumenten zet tijdens het broedseizoen vrijwillige boswachters in voor extra toezicht. In eerste instantie als gastheer en gastvrouw, maar ook als handhaver: "Wie de regels overtreedt kan een boete van 90 euro krijgen. Plus administratiekosten."

Borden en spandoeken

De natuurorganisaties hebben de het aantal wandelaars sinds het begin van de coronapandemie toe zien nemen. En hoe drukker het is, hoe groter de kans dat dieren verstoord worden. Zeker in de broedperiode, van 15 maart tot 15 juli, kan dat voor een slechte afloop zorgen. Daarom wordt er nu extra aandacht gevraagd door middel van borden en spandoeken.

Meer over dit onderwerp:
natuur broedseizoen
Deel dit artikel:

Reageren