Schrijvende leraar Nederlands: leerlingen zetten soms mijn boeken op hun lijst

Joost van Driel uit Koudekerke is fulltime docent Nederlands, zeezwemmer en België-fan. Tussendoor schrijft hij artikelen en romans. Deze week verschijnt zijn derde boek: Het bordeel aan het eind van de straat. Hij vertelde erover in de Zeeuwse Kamer.

Het bordeel aan het eind van de straat (foto: Joost van Driel)

Het boek vertelt het verhaal over de 11-jarige Johan, wiens leven komt op zijn kop te staan wanneer de familie Opitz in zijn straat komt wonen. Hij raakt in de ban van de dochter en zijn vader voelt zich aangetrokken tot de buurvrouw. Van Driel beschrijft hoe vader en zoon verstrikt raken in verlangens naar vriendschap en liefde. Het einde verklapt hij uiteraard niet, maar echt soepel verloopt het niet binnen het gezin.

Als fulltime docent valt het niet mee om elke dag te schrijven. "Dat doe ik 's avonds en 's nachts. Iedere dag. Als je dat lang genoeg volhoudt, heb je na een tijd een roman", zegt Van Driel. Ook de coronatijd was niet makkelijk. "Buiten vind ik de zuurstof, door ontmoetingen, dingen die ik zie. Als je veel binnen zit, verdwijnt dat. Daarom is het voor mij, en ik denk voor andere kunstenaars, een lastige periode."

Het is inmiddels de derde roman van Van Driel. Zijn leerlingen weten dat hij in zijn vrije tijd boeken schrijft. Soms zetten ze zijn boeken zijn op hun lijst en dat vindt hij wel bijzonder. "Als ze het niks vinden, zeggen ze dat ook meteen." Dat noemt hij confronterend, maar ook wel leuk.

Zeeuwse boekenprijs

In 2017 kreeg Joost van Driel voor zijn debuut In het museum de prijs voor het beste debuut van de Zeeuwse Boekenprijs. Zijn tweede roman, Jaren van de tijger, verscheen in 2018.

De hele uitzending van de Zeeuwse Kamer is hieronder te beluisteren:

Joost van Driel over zijn nieuwe roman

Deel dit artikel:

Reageren