Spaghettisliert aan draden onder Sloehaven door: 'Een prachtige uitdaging, maar wel spannend'

Als een spaghettisliert liggen ze door de haven van Vlissingen: twaalf buizen in een bundel, elk anderhalve kilometer lang. Vandaag worden ze onder de Sloehaven doorgetrokken, op een diepte van vijftig meter: van Verbrugge naar het oude terrein van Thermphos. Een soort Westerscheldetunnel in het klein, maar dan voor stroom.
Anderhalve kilometer aan buizen gaat vandaag ónder de Sloehaven in Vlissingen door
Want net als bij de tunnel, moest ook hier een gat geboord worden. Drie weken tijd kostte dat. Inclusief de gebruikelijke onvoorziene omstandigheden: zoals een laag glauconiet van honderd meter lang. Vandaag weer een hoogtepuntje: het trekken van de buizen. De mannen van DNWG, die het project uitvoeren voor netbeheerder Enduris, glimmen dan ook van trots.
"Echt een prachtige uitdaging, maar wel spannend", glimlacht Hans van Belzen. Als alles goed verloopt, bereiken de buizen om 18.00 uur de overkant. "Met zo'n tweehonderd meter per uur gaan ze er nu door."
Als deze buizen de overkant van de haven hebben bereikt, wordt er naast nog een tweede gat geboord voor een tweede set buizen. De ene aansluiting gaat dan naar de windturbines van Eneco, de andere naar het zonnepark van Verbrugge. Naar verwachting kunnen de kabels in april/mei getrokken worden. De duurzame stroom volgt dan na de zomer.
Enduris legt buizen en kabels onder Sloehaven
De kabels op de foto's links gaan aan de onderkant van het kaartje de grond en komen aan de bovenkant (rechtse foto's) weer boven water. © Omroep Zeeland
De stroom die straks door de buizen loopt, is afkomstig van het zonnepanelendak van Verbrugge (de grootste van Europa op dit moment) en windturbines van Eneco. In eerste instantie was bedacht die stroom naar Middelburg te laten lopen, maar: "Daar liepen we tegen het probleem aan dat dat al redelijk vol zat", vertelt projectleider Hans van Belzen."
Het verdeelstation op het oude Thermphos-terrein, wat op de nominatie stond om gesloopt te worden, bleek uitkomst te bieden. "Daar staat nog een goede industriële schakelinstallatie in. We hebben besloten nieuw leven te geven aan het oude station." Maar, die stond aan de andere kant van het water.

'Drukker in de grond'

De kabels om de haven heen leggen was geen optie. "Het wordt steeds drukker in de grond", zegt Van Belzen. "We hadden moeite om deze hoeveelheid kabel buitenom de haven kwijt te kunnen." Dus vandaar dat de stroom straks onder de haven doorloopt. Op een diepte die ook rekening houdt met de toekomst, mocht de haven ooit verdiept worden.
Het hele project kost 15 tot 17 miljoen euro.