Huisartsenpost Oostburg dreigt 's nachts te sluiten

De huisartsenpost in Oostburg gaat 's nachts mogelijk dicht. Door onder meer een tekort aan huisartsen krijgt de post de bezetting niet meer rond, zei wethouder Jack Werkman van de gemeente Sluis in een raadscommissie. Patiënten moeten door de mogelijke sluiting uitwijken naar Terneuzen of Knokke.

De huisartsenpost in Oostburg (foto: ZorgSaam)

De huisartsenpost wordt per toerbeurt bemand door huisartsen uit de regio. Maar door het huisartsentekort moeten artsen vaker diensten draaien.

"Door dat tekort moeten huisartsen in Zeeuws-Vlaanderen nu twee keer zoveel diensten draaien op de huisartsenpost dan in de rest van Nederland", vertelt Anouchka van Miltenburg, directeur van Nucleus Zorg, die de twee huisartsenposten in Zeeuws-Vlaanderen onder haar hoede heeft.

Daarnaast speelt ook mee dat artsen die nu af en toe een huisarts vervangen die op vakantie is, hier niet permanent willen komen werken vanwege de vele diensten op de huisartsenpost.

Anouchka van Miltenburg (foto: Omroep Zeeland)

Huisartsen hebben aangegeven bij Nucleus Zorg dat de diensten beter vol te houden zouden zijn als er minder nachtdiensten moeten worden gedraaid. Door de huisartsenposten van Oostburg en Terneuzen 's nachts samen te voegen, verwacht Van Miltenburg aan die wens tegemoet te komen. "Dan moeten er minder diensten worden gedraaid, met meer huisartsen."

'Begin van het einde'

De mogelijke sluiting leidde tot zorgelijke reacties bij raadsleden. Ze zijn bang dat nu meer inwoners voor zorg naar België zullen uitwijken. Het baart hun daarnaast ook grote zorgen vanwege de vele toeristen in de zomer. Wethouder Werkman vreest zelf dat de sluiting van de huisartsenpost mogelijk 'het begin van het einde is'.

Ook voordelen

Die zorgen zijn onterecht volgens Van Miltenburg. "De huisartsen blijven 's nachts gewoon visites rijden. Het enige verschil is dat wanneer je naar de post moet komen je niet naar Oostburg maar naar Terneuzen moet rijden."

En voor 'de paar mensen' die 's nachts toch naar de huisartsenpost moeten komen, zit er ook een voordeel aan volgens Van Miltenburg. "Er is vaak ook extra onderzoek nodig en dat kan in Terneuzen dan ook meteen." Dat kan in Oostburg niet en nu komt het vaak voor dat mensen vanuit Oostburg alsnog naar Terneuzen moeten.

Binnenkort worden de raadsleden bijgepraat door Nucleus Zorg.

Meer over dit onderwerp:
Terneuzen Oostburg huisartsenpost Nucleus Zorg
Deel dit artikel:

Reageren