Geen belasting voor ondernemers Sluis

Een terras of reclamebord kost de middenstanders in de gemeente Sluis dit jaar geen belasting. De gemeente Sluis zet de belastingen voor reclames en het gebruik van gemeentegrond heel 2021 op nul, ook als straks de terrassen weer open mogen.
De terrassen langs het Spuiplein in Breskens
Betalen voor een terras zoals hier aan het Spuiplein in Breskens, hoeft dit jaar niet. © Omroep Zeeland
Sluis doet die geste om de ondernemers in coronatijd te steunen. Het gebaar kost de gemeente wel veel geld. Voor 2021 ontstaat een gat van 230.000 euro in de begroting.
Toch waren alle commissieleden in Sluis het er roerend mee eens. "Sluis is coulanter dan het landelijk advies en dat is goed", vond Jaap Butter van GroenLinks.

Toeristenbelasting

Wethouder Jack Werkman denkt de weggevallen inkomsten elders in de begroting te kunnen opvangen. Hij benadrukte dat het om een incidentele korting gaat, niet om een structureel bedrag. Meer toezeggingen aan de ondernemers heeft hij nog niet gedaan. De middenstanders wezen de wethouder er in een overleg op dat ze veel tijd en geld kwijt zijn geweest aan 'handelingen' zoals het annuleren van reserveringen en het verstrekken van vouchers aan toeristen. Dit zou eigenlijk gecompenseerd moeten worden via een verlaging van de de toeristenbelasting. Werkman beloofde er naar te kijken.