Tweede vliegtuigbom Nieuwvliet is ontploft, omwonenden uit voorzorg geëvacueerd

Bij Nieuwvliet is het gebied rondom de plek waar een vliegtuigbom is gevonden afgezet. De bom is door de EOD afgedekt en werd daarna ter plaatse vernietigd. Meerdere omwonenden werden vanmorgen uit voorzorg uit het gebied geëvacueerd.

De vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog stond nog op scherp. Daarom kon hij niet onschadelijk worden gemaakt en meegenomen naar een andere locatie. De EOD had dan ook geen andere optie dan hem ter plekke te laten ontploffen.

De hulpdiensten en gemeentelijke handhavers hebben de Nooddijk, Lampzinsdijk, Mosseldijk, Sint Bavodijk en de Nieuwehovendijk afgesloten. Alle panden binnen de vastgestelde veiligheidsstraal zijn ontruimd.

Sint Bavodijk in Nieuwvliet wordt afgesloten vanwege bomruiming (foto: Omroep Zeeland)

Onder de ontruimde gebouwen zitten ook een opvang voor mensen met handicap, een restaurant en een camping. Alle bewoners en pandeigenaren zijn door de gemeente vooraf over de ontruiming geïnformeerd.

Het gebied werd om 08.30 uur ontruimd. De bom is om 10.42 uur tot ontploffing gebracht. Volgens de gemeente is alles volgens plan verlopen en rond 11.15 uur mochten de bewoners weer terugkeren naar hun woning.

Niet op scherp

Gisteren werd er ook al een bom geruimd die was gevonden bij Nieuwvliet. De bom van gisteren stond, in tegenstelling tot die van vandaag, niet op scherp. Daarom kon die veilig onschadelijk worden gemaakt en naar de springplek in Oostburg vervoerd worden. Daar werd de bom gistermiddag tot ontploffing gebracht.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren