Uutloper Edward hoopt op 'echte' Kustmarathon: 'Virtuele marathon is niet zo mijn ding'

De organisatie van de Kustmarathon is optimistisch over de kans dat het bekendste sportevenement van Zeeland dit jaar wél doorgaat. Maar of dat in de vertrouwde vorm kan, is de vraag. Zo niet dan overweegt de organisatie een virtuele editie te houden van de Kustmarathon. Iemand die dat niet ziet zitten, is Edward de Leng uit Koudekerke.

Eerdere editie van de Kustmarathon, deze drukte is niet toegestaan in coronatijd (foto: Omroep Zeeland)

De Leng heeft tot nu toe alle edities van de Kustmarathon uitgelopen en behoort dus tot het selecte groepje uutlopers. "Virtuele wedstrijden zijn niet zo mijn ding, daar raak ik niet echt door gemotiveerd", zei De Leng vanmorgen in het radioprogramma Zeeland wordt wakker.

'Andere weersomstandigheden'

Bij een virtuele wedstrijd loopt iedereen apart van elkaar, op andere dagen. Met navigatieapparatuur wordt bijgehouden hoe lang iedereen erover doet en de snelste die wint. Maar volgens De Leng is dat niet eerlijk. "Je loopt dan allemaal op een ander moment, onder andere weersomstandigheden. Dan kun je die tijden dus eigenlijk niet met elkaar vergelijken."

Uutloper Edward de Leng over nieuwe editie Kustmarathon

De Leng hoopt dan ook dat er voor oktober genoeg gevaccineerd is om een 'echte' Kustmarathon te houden. "Kijk, ik kan me voorstellen dat een grote massastart misschien niet kan. Maar dan zou je gefaseerd kunnen starten, om de paar minuten een groepje bijvoorbeeld. Zo kun je het een beetje doseren." Een andere optie is volgens De Leng alle renners vooraf testen met een sneltest.

Oude route

Als er desondanks toch gekozen wordt voor een virtuele Kustmarathon dan ziet De Leng wel één bijkomend voordeel. "Dan kan er misschien wél weer via de oude route gelopen worden. Daarmee zou voor veel renners een wens in vervulling gaan, weet ik. Die willen allemaal het liefste de oude route terug."

Van Staatsbosbeheer moest het parkoers verlegd worden, omdat zo'n grote groep renners een te grote verstoring zou geven. "Maar als je er individueel of in kleine groepjes rent, dan is die belasting veel kleiner. Ik heb er laatst ook individueel gelopen. Dat mag wel."

'Training en motivatie nodig'

Sowieso moet De Leng flink aan de bak, want zijn conditie is nog lang niet op peil. "Laat ik het zo zeggen: ik ben wel aan het lopen, maar ik train niet echt. Dat komt vooral ook doordat er nog bijna geen wedstrijden zijn. En de wedstrijden die er zijn, die zijn virtueel. Dus ik heb echt nog wel wat training en motivatie nodig. "

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Kustmarathon uutloper Edward de Leng
Deel dit artikel:

Reageren