Taakstraf voor hulpverlener die ontucht pleegde met cliënt

Een 61-jarige hulpverlener is door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur voor de ontucht die hij met een 27-jarige cliënt heeft gepleegd.
Rechtbank in Middelburg
Rechtbank in Middelburg © ANP
De 61-jarige hulpverlener sprak meerdere keren buiten kantoor af met zijn cliënt. Daarbij heeft hij steeds intiemere handelingen verricht: van aanrakingen naar hand in hand lopen en strelen. Eind december mondden die uit in seksuele handelingen in de auto van de man.

Hulpverlener legt schuld bij cliënt

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak twee weken geleden sprak de man die seksuele handelingen niet tegen en erkende hij dat zijn cliënt hem mondeling heeft bevredigd. Wel beweerde hij dat juist de vrouw aanstuurde op afspraken buiten kantoor. Dit bleek ook uit berichten via WhatsApp.
Toch zaten er ook berichten tussen die het tegendeel deden vermoeden. Toen zij hem vroeg of hij aan knuffeltherapie deed, antwoordde hij met een blozende emoji. Naar eigen zeggen wees de hulpverlener een eerste fysieke toenadering in de auto af. Wel stuurde hij een appje met knuffelberen en een kusicoontje. Dat noemde hij zelf "miscommunicatie".

'Beide partijen slachtoffer'

De man rekent het zichzelf aan dat hij onvoldoende zijn grenzen als hulpverlener heeft bewaakt. "Ik heb gefaald", zei hij twee weken geleden. Toch ziet hij zich ook als slachtoffer. "Ik zou aangifte moeten doen van aanranding", verklaarde hij tegen de politie. Die woorden wilde hij niet gebruiken tijdens de zitting, wel zei hij dat zowel hij als zijn cliënt slachtoffer zijn.
De cliënt beschuldigde de hulpverlener van 'narcistische spelletjes'. Zij zegt dat hij haar zelfs heeft aangezet tot zelfmoord om zijn straatje schoon te vegen. Ze rekent het hem ook ernstig aan dat hij nooit excuses heeft aangeboden. "Hij vindt het alleen erg dat hij is betrapt", zei ze eerder in de rechtbank.

'Vertrouwen richting hulpverleners geschaad'

Ze zegt ook dat haar vertrouwen richting hulpverleners verder is beschadigd door wat er tussen haar en de man is gebeurd. De officier van justitie nam het de man kwalijk dat hij misbruik maakte van zijn positie en de kwetsbaarheid van het slachtoffer. Ze heeft de diagnose PDD-NOS en borderline en kampte met suïcidale gevoelens. Ze klopte bij de hulpverlener aan na problemen met de gemeente en vroeg om ondersteuning bij materiële zaken als het op orde brengen van administratie en financiën.
De officier van justitie eiste de maximale werkstraf van 240 uur en zestig dagen celstraf waarvan 58 dagen voorwaardelijk.
De rechtbank oordeelt dat de man geen ontucht heeft mogen plegen met iemand die als cliënt zijn hulp en zorg heeft gevraagd en gaf hem de helft van de geëiste taakstraf. Daarnaast moet de man het slachtoffer een schadevergoeding van 91 euro betalen vanwege gemaakte kosten.