Bijna 190 nieuwe coronabesmettingen, Reimerswaal landelijk nog steeds op één

In Zeeland zijn er in één dag tijd 187 besmettingen met het coronavirus bij gekomen in de registratie van het RIVM. Dat is minder dan gisteren, maar meer dan de voorgaande dagen. De gemeente Reimerswaal is nog steeds landelijk de gemeente met de meeste besmettingen naar inwonertal.

Impressie van het coronavirus SARS-CoV-2, dat de ziekte Covid-19 kan veroorzaken (foto: Omroep Zeeland)

De meeste besmettingen kwamen erbij in de gemeente Middelburg. Daar werden 28 nieuwe besmettingen geconstateerd. Terneuzen en Goes volgen met 24 en 22 nieuwe besmettingen.

Twaalf ziekenhuisopnames en twee sterfgevallen

Het RIVM meldt verder twaalf ziekenhuisopnames en twee sterfgevallen. Bij de twee sterfgevallen gaat het om inwoners van Kapelle en Vlissingen die de besmetting met het virus niet hebben overleefd.

Vijf inwoners van de gemeente Terneuzen werden in het ziekenhuis opgenomen met ernstige coronaklachten. Goes, Schouwen-Duiveland en Vlissingen volgen met twee ziekenhuisopnames en uit Reimerswaal werd één inwoner in het ziekenhuis opgenomen.

Zevendagentotaal

Aangezien de registratie door het RIVM van dag tot dag sterk kan fluctueren, probeert Omroep Zeeland een nauwkeuriger beeld te geven door voor iedere dag het totaalaantal besmettingen te berekenen over de afgelopen zeven dagen. In de onderstaande grafiek wordt de ontwikkeling van dat zevendagentotaal getoond voor vier Zeeuwse regio's.

Daaruit blijkt dat de stijging in de regio de Bevelanden, waar Reimerswaal onder valt, verder doorzet. Hoewel het aantal besmettingen in de regio Walcheren ook stijgt, blijft de Bevelanden de regio die bovenaan staat.

Verder blijkt uit de grafiek dat ook de regio Noord-Zeeland, die bestaat uit Schouwen-Duiveland en Tholen, flink stijgt. Zeeuws-Vlaanderen blijft ongeveer op hetzelfde niveau als de afgelopen dagen.

Per gemeente

In de onderstaande tabel wordt het aantal besmettingen per gemeente weergegeven van de afgelopen dagen. Het gaat om inwoners van die gemeenten bij wie met een coronatest besmetting met het virus is vastgesteld.

Aantal besmettingen per gemeente

Gemeente ma 22mrt di 23 mrt wo 24 mrt do 25 mrt vr 26 mrt
Borsele 3 6 6 12 10
Goes 10 17 11 21 22
Hulst 3 1 3 6 7
Kapelle 0 3 7 14 7
Middelburg 30 26 21 25 28
Noord-Beveland 2 2 3 5 3
Reimerswaal 34 29 14 49 19
Schouwen-Duiveland 5 2 9 9 11
Sluis 3 0 9 4 3
Terneuzen 17 14 20 32 24
Tholen 17 7 16 15 18
Veere 7 3 12 8 15
Vlissingen 10 13 33 31 20
Totaal Zeeland 141 123 164 231 187

De verschillen tussen de gemeenten in aantallen inwoners zijn erg groot en daarom kunnen ze beter onderling worden vergeleken op basis van aantal besmettingen naar inwonertal. Op de onderstaande kaart worden daarom de aantallen besmettingen in de afgelopen zeven dagen per 100.000 inwoners in beeld gebracht.

Met kop en schouders

Daaruit blijkt dat de gemeente Reimerswaal nog altijd met kop en schouders boven de andere Zeeuwse gemeenten uitsteekt. In die gemeente werden 825 besmettingen per 100.000 inwoners geconstateerd. Daarmee zit Reimerswaal op ruim het dubbele van de eerstvolgende Zeeuwse gemeente, Middelburg. Daar zijn 371 besmettingen geconstateerd per 100.000 inwoners.

Beide gemeenten zitten daarmee ruimschoots boven de drempelwaarde voor het risiconiveau 'zeer ernstig'. Daarvoor moeten er meer dan 250 besmettingen per 100.000 geconstateerd worden. Naast Reimerswaal en Middelburg zitten ook Vlissingen, Noord-Beveland, Kapelle, Goes, Tholen, Veere en Terneuzen boven die waarde. De gemeente Borsele zit daar nét onder.

Nummer één

Reimerswaal is niet alleen de Zeeuwse gemeenten met de meeste besmettingen naar inwonertal, het is ook landelijk nog steeds de gemeente bovenaan de ranglijst. De gemeente bekleedt die nummer één-positie sinds gisteren. De Zeeuwse nummer twee, Middelburg, staat op nummer 61 van alle 352 Nederlandse gemeenten.

De Zeeuwse gemeenten met de meeste ziekenhuisopnames in de afgelopen zeven dagen zijn Terneuzen en Vlissingen. Daar werden twaalf inwoners met ernstige coronaklachten opgenomen in het ziekenhuis. Middelburg en Schouwen-Duiveland volgen met vijf ziekenhuisopnames.

Meeste sterfgevallen in Vlissingen

De gemeente waar de meeste inwoners de afgelopen zeven dagen aan het coronavirus zijn overleden is Vlissingen. Daar hebben vier inwoners hun besmetting met het virus niet overleefd. Goes, Middelburg en Reimerswaal volgen met twee sterfgevallen in de afgelopen zeven dagen.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Reimerswaal RIVM coronavirus corona
Deel dit artikel:

Reageren