Zeeuwse mosselen op z'n Drents, provincie lobbyt in Den Haag met Zeeuwse menukaart

Het is weer eens wat anders dan een 'dringende brief' of handen schudden in Den Haag: de provincie Zeeland stuurt alle 150 Tweede Kamerleden een Zeeuwse menukaart. Met op de ene kant Zeeuwse recepten en op de andere kant Zeeuwse issues. "We moeten opvallen."
Provincie lobby met menukaart in Den Haag onder Tweede Kamerleden
De voorkant van de Zeeuwse menukaart met Zeeuwse recepten © Provincie Zeeland
Het doel: Zeeland op het vizier van de nieuwe Kamerleden krijgen. "Je kan een brief sturen in de tijd van formatie," legt gedeputeerde Jo-Annes de Bat uit, "maar dan kom je op een hele grote stapel terecht. Vandaar deze menukaart."

Zeeuwse mosselen op z'n Drents

Om te zorgen dat de menukaart extra in de smaak valt, werkt kok Eric van Bockhove van restaurant 't Vlasbloemeken, Koewacht samen met koks uit andere provincies. "Zodat ieder Kamerlid een eigen gerecht uit eigen provincie krijgt, maar dan met Zeeuwse producten."
Het is de provincie natuurlijk vooral te doen om Zeeuwse onderwerpen onder de neus van de kersverse Kamerleden te krijgen. "Ons menu is CO2-neutraal gekookt", staat er bijvoorbeeld op de achterkant van de menukaart.
Provincie lobby met menukaart in Den Haag onder Tweede Kamerleden
De achterkant van de Zeeuwse menukaart met Zeeuwse onderwerpen © Provincie Zeeland
Maar het gaat ook over gemeentefinanciën, infrastructuur en vervoer, de tolvrije Westerscheldetunnel, natuurontwikkeling en stikstofproblematiek, somt de gedeputeerde op. "We vertellen wat er in Zeeland speelt, wat Zeeland kan bieden en wat Zeeland nodig heeft."