Grote waterstoffabriek in Zeeland, dit zou het de Zeeuwen opleveren

Eén van de grootste duurzame waterstoffabrieken ter wereld wordt in Zeeland gebouwd, dat is tenminste het plan dat windparkbouwer Ørsted eerder vandaag openbaarde. Tot grote blijdschap van onder andere de provincie Zeeland. "Dit is waar we al jaren voor aan het werk zijn."
Een windmolenpark van Ørsted voor de kust van Denemarken
Een windmolenpark van Ørsted voor de kust van Denemarken © Ørsted
Want zo'n groene waterstoffabriek is niet alleen goed voor de industriebedrijven, die er hun CO2-uitstoot mee naar beneden brengen, het levert ook voordelen op voor de Zeeuwen, zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat.
Groene waterstoffabriek en nieuw windpark
De groene waterstoffabriek die de Deense windmolenparkbouwer Ørsted in Zeeland wil bouwen wordt een van grootste ter wereld. Als de waterstoffabriek in 2030 helemaal operationeel is, kan een vijfde van de industrie in het havengebied van North Sea Port op groene waterstof draaien.
Voor het zover is, moet er nog een hoop gebeuren. Ørsted wil onder andere nog een nieuw offshore windpark bouwen die de groene stroom van de waterstoffabriek moet leveren. Een grote: twee gigawatt, vergelijkbaar met het verbruik van twee miljoen huishoudens. Die zou ergens voor de Nederlandse kust moeten komen, maar waar is nog niet duidelijk.
"Het zorgt voor behoud van werkgelegenheid. Er werken veel Zeeuwen bij deze bedrijven." Onder meer Yara, Dow Benelux en Zeeland Refinery zijn bij het project betrokken. "Daarnaast komen er ook nieuwe banen, de fabriek op zichzelf heeft ook mensen nodig."
En nog een derde voordeel volgens De Bat: kennisontwikkeling. "Een fabriek zoals deze ontwikkelen en bouwen is nog niet gebeurd. Daar is veel kennis voor nodig. Met ons Delta Kennisinstituut maar ook met onze opleidingsinstituten kunnen we daar op inspelen."

Angst voor horizonvervuiling

Op het bericht over de plannen van Ørsted reageren Zeeuwen online vooral op het nog te bouwen nieuwe windpark. Zo schrijft Camiel op de website van Omroep Zeeland: "Welja, bouw de zee maar vol met windmolens. De horizon is nog niet genoeg vervuild door die spuuglelijke molentjes."
Volgens De Bat hoeven Zeeuwen - zelfs als het windmolenpark voor de Zeeuwse kust gebouwd zou worden - zich daar geen zorgen over te maken. "De windparken die nog gebouwd worden, zijn vanaf Zeeland niet te zien, die komen meer dan tachtig kilometer uit de kust. Dan maar accepteren dat de kabel wat langer wordt."