Nieuwvliet heeft weer een molen met wieken, 'wij gaan het niet meer meemaken dat-ie versleten is'

Een molen zonder wieken... dat voelt toch niet compleet. In Nieuwvliet weten ze maar al te goed hoe dat voelt, de afgelopen acht maanden had het dorp zelfs twee molens zonder wieken. Gelukkig maar tijdelijk, vandaag kreeg die aan de Molenweg z'n wieken weer terug.
De molen in Nieuwvliet heeft zijn wieken terug
Die wieken moesten er in juli vorig jaar af, zodat de molen uit 1850 gerenoveerd kon worden. Die renovatie was een behoorlijke klus. Naast nieuwe roeden en een nieuwe staart, moesten 22.000 stenen vervangen worden.

Wiek wappert in de wind

Nu die klussen geklaard zijn, konden vandaag de wieken weer teruggehangen worden. "Best een beetje spannend", verwoordt voorzitter Sjaak Michielsen van de molenstichting Nieuwvliet z'n gevoel, terwijl de eerste roede boven de molen hangt. "Die roedes vangen toch wel een beetje wind."
Niks wat de molenmaker of kraanmachinist niet aankan: rond half vijf zitten beide roedes in de as en zijn drie van de vier wieken weer compleet. De vierde wordt vanavond of morgen afgemaakt.
Foutje, bedankt.
Het is niet de eerste keer dat Michielsen de molen zonder wieken ziet. In 2013 werden de roeden al eens vervangen. Dat de molen nu weer nieuwe krijgt, is volgens de voorzitter een foutje van de toenmalige Rijksdienst voor de Monumentenzorg.
Zo'n 47 Nederlandse molens werden vanaf 2011 met deelbare roeden uitgerust, waaronder de molen van Nieuwvliet in de Molenstraat. Maar een paar jaar geleden bleek dat de constructie niet veilig genoeg was.
Over drie weken kan de molen weer draaien op woensdag- en zaterdagmiddag. Tot groot plezier van de mannen van de molenstichting. "Ja, ik heb het toch wel gemist", zegt ook Michielsen.
Molen in Nieuwvliet kreeg vandaag z'n wieken terug.
Om half vijf hingen beide roedes weer in de molen. © Omroep Zeeland
Eerst wacht de mannen nog wat administratieve rompslomp. De hele renovatie kostte bijna 350.000 euro, geld dat de stichting uit verschillende hoeken bij elkaar spaarde. "Er moeten nog een heleboel formulieren ingevuld worden", zegt ook Michielsen.
"Maar dat komt allemaal goed." De mannen zijn trots dat ze het voor elkaar hebben gekregen. En de molen? Die kan er weer even tegenaan. "Dat gaan wij niet meer mee maken dat die versleten is."