Negen Zeeuwen opnieuw voor de rechtbank in drugssmokkelzaak Vlissingse haven

Negen Zeeuwse verdachten tussen de 25 en 47 jaar die vorig jaar tijdens Operatie Portunus werden opgepakt, verschijnen vandaag voor de derde keer voor de rechtbank in Breda. Het gaat opnieuw om een voorbereidende zitting. De mannen worden verdacht van grootschalige invoer van verdovende middelen, witwassen van geld, deelname aan een criminele organisatie en wapenbezit.
Inval arrestatieteam Wolphaartsdijk
Bij de inval in Wolphaartsdijk werden een man en een vrouw aangehouden © HV Zeeland
Operatie Portunus richt zich op criminele samenwerkingsverbanden in de haven van Vlissingen. De groep zou zich bezighouden met de grootschalige import van drugs. De zaak kwam aan het rollen doordat de politie maandenlang geheime chatberichten van Zeeuwse criminelen kon meelezen.
Tijdens een grootschalige actie op 1 juli voerden politie en OM meer dan dertig invallen uit, daarbij werden tien verdachten opgepakt. De invallen waren vooral in Zeeland, maar ook in Limburg, Noord-Brabant en de regio Rotterdam werd gezocht. Onder meer een half miljoen euro in contanten, vier vuurwapens, twee motoren, twee boten en datadragers werden in beslag genomen.

Teveel media-aandacht

De verdachten komen uit Kruiningen, Vlissingen, Goes, Oost-Souburg, 's-Heer Hendrikskinderen, Middelburg en Wolphaartsdijk. Enkele van hen lieten bij de vorige zitting weten zich te ergeren aan alle media-aandacht die de zaak krijgt. Volgens de verdachten voedt het Openbaar Ministerie deze aandacht.
Portunus, inval bij woning in Wolphaartsdijk op 1 juli
Op 1 juli viel de politie op verschillende plekken binnen. © HV Zeeland
De criminelen spraken met elkaar via Encrochat, een bedrijf dat jarenlang cryptocommunicatie-diensten aanbood, voornamelijk aan criminelen. De Nederlandse politie kon sinds april 2020 de communicatie van duizenden zware criminelen live volgen. Volgens de Landelijke Eenheid waren sommige berichten 'zo ontluisterend dat ze ons voorstellingsvermogen ver te boven gingen'.

Telefoons weggooien

Op 13 juni kwam er een einde aan het meelezen. Het bedrijf stuurde toen een pushbericht aan alle gebruikers met het advies de telefoons onmiddellijk weg te gooien. Het bedrijf vermoedde dat een overheidsinstantie meekeek. Veel gebruikers hebben gehoor gegeven aan die oproep.
De officier van justitie vertelde tijdens een vorige zitting dat PGP-telefoons (Pretty Good Privacy) veelvuldig actief waren rondom de Vlissingse havens.