Watersnoodmuseum viert sober het 20-jarig bestaan

Het watersnoodmuseum in Ouwerkerk bestaat vandaag precies twintig jaar. Helaas geen receptie met champagne of een prachtige nieuwe tentoonstelling, maar vanwege de coronamaatregelen enkel een bos met 20 gele tulpen en een gedicht voor de vrijwilligers. Directeur Siemco Louwerse had zich het jubileum heel anders voorgesteld.
Watersnoodmuseum bestaat 20 jaar
Louwerse is 'pas' negen jaar directeur van het museum, maar weet nog goed hoe het allemaal begon "Het museum startte twintig jaar geleden met enkele hele enthousiaste mensen, waaronder Ria Geluk. Het begon toen in caisson 1, en het was meteen populair bij het publiek". Nu zijn vier caissons onderdeel van het museum, met een totale vloeroppervlakte van 3.600 vierkante meter.

Prinses Margriet

Louwerse denkt vooral terug aan de 65-jarige herdenking van de Watersnoodramp. "Toen was prinses Margriet hier en waren er mooie, indringende verhalen van nabestaanden". Maar ook koestert hij de toekenning aan het museum van de status van Nationaal Kennis- en Herinneringscentrum.

1835 + 1

Eén van de pronkstukken van het museum vindt Louwerse toch wel de digitale namen van alle mensen die zijn omgekomen tijdens de ramp. "Dat is een prachtig kunstwerk waarbij de 1835 + 1 namen van de omgekomen mensen als het ware door het water dwarrelen. Dat doet niet alleen mij wat, maar ook de bezoekers die het zien."