'Zeeuwse visser ontspringt voorlopig de dans, geen schadeclaim van 17 miljoen euro'

Een visser uit Arnemuiden moet voorlopig geen schadeclaim betalen voor het kapot varen van een dure stroomkabel. Dat meldt VRT Nieuws. In 2018 negeerde de visser een vaarverbod voor de kust van Nieuwpoort. De Belgische rechter zegt geen uitspraak in de zaak te kunnen doen, omdat het ongeval buiten de Belgische wateren gebeurde.

Een vissersboot (niet de betrokken boot) (foto: Omroep Zeeland)

Op 30 april 2018 voer de Arnemuidenaar een stroomkabel kapot in de Noordzee. Die kabel, de zogenoemde Nemo-link, zorgt voor de uitwisseling van elektriciteit tussen België en het Verenigd Koninkrijk. De stroomkabel is 140 kilometer lang en kost 600 miljoen euro. Terwijl hij werd aangelegd was er een verbod voor alle schepen om door het gebied te varen. Maar de Zeeuwse visser zou ondanks verschillende waarschuwingen zijn doorgevaren.

De betrokken bedrijven eisten bij elkaar 17,3 miljoen euro schadevergoeding. Maar omdat het voorval op meer dan 22 kilometer van de Belgische kust gebeurde, kan de Belgische rechter geen uitspraak doen. De betrokken bedrijven kunnen wel nog in beroep gaan of een nieuwe zaak starten voor het Nederlandse gerecht.

Meer over dit onderwerp:
Arnemuiden visserij stroomkabel Nieuwpoort
Deel dit artikel:

Reageren