Margot Verhaagen heeft dertig kilo aan bloemblaadjes nodig

Als het aan Margot Verhaagen uit Middelburg ligt, wordt de magnolia in haar tuin snel kaal. Ze plukt de verse bloemblaadjes om er een nieuwe smaak siroop van te maken. Haar eigen oogst is niet genoeg, want ze heeft ruim dertig kilo bloemblaadjes nodig. Daarom doet ze een oproep aan Zeeuwen om een emmertje te komen brengen, want het moet wel een Zeeuwse siroop worden.
Margot Verhaagen heeft dertig kilo aan bloemblaadjes nodig
Het Zeeuwse merk Searoop, waar Verhaagen voor werkt, staat bekend om haar Zeeuwse smaken. Het idee om magnoliasiroop te maken kwam eigenlijk van een aantal vaste klanten. "Ik krijg vaak berichtjes met tips voor nieuwe smaken. Zo was er een grote vraag naar gember, maar dat groeit niet in Nederland", vertelt Verhaagen. "Toen heb ik onderzoek gedaan en bleek dat magnolia het meest overeenkwam met gember qua smaak."
Deze week is ze begonnen met het plukken van de blaadjes. "Dit is de perfecte periode want de knoppen gaan open en dan zijn de blaadjes het verst waardoor er de meeste smaak aan zit. Als de magnolia is uitgebloeid, kan ik het niet meer gebruiken."

Dertig kilo bloemblaadjes

Het doel is om dertig kilo bloemblaadjes te verzamelen waar in totaal twaalfduizend flessen siroop van worden geproduceerd. "Er zijn gelukkig al veel reacties binnengekomen van mensen die hun boom in de gaten houden", zegt Verhaagen enthousiast.
Ze adviseert de blaadjes in een ouderwetse mayonaise-emmer te brengen of Verhaagen komt het ophalen. "Belangrijk is dat ze koel bewaard blijven en niet worden geplet. Laatst kreeg ik een berichtje van iemand die vroeg of ik een ladder wilde meenemen om de blaadjes zelf te plukken, ook dat is geen probleem."
Magnolia siroop
Margot Verhaagen zamelt magnoliablaadjes in voor een nieuwe siroop © Omroep Zeeland
Mensen die blaadjes geven krijgen als dank een fles magnoliasiroop. Daar moeten ze alleen nog wel even op wachten want naar verwachting komt de siroop pas dit najaar op de markt.
"Een siroop maken is nog niet zo eenvoudig. Ik doe dit ook niet thuis, maar het gebeurt bij een producent in Groede. We moeten het recept uitwerken en de ingrediënten mengen en dat heeft gewoon tijd nodig", aldus Verhaagen.