Moord Oostkapelle waarschijnlijk in mei voor de rechtbank

De rechtszaak rond de moord op een bejaarde vrouw in Oostkapelle wordt waarschijnlijk in mei inhoudelijk behandeld. De moord werd gepleegd in mei 2019. Een 78-jarige bewoonster van Parc Zonnehove bij Oostkapelle is toen doodgestoken. Een buurman wordt daarvan verdacht en zit sindsdien in voorarrest.

Politie dregt in vijver Oostkapelle tijdens het onderzoek net na de moord (foto: HV Zeeland)

Eigenlijk stond de inhoudelijke behandeling van deze zaak afgelopen januari op het programma, maar extra onderzoekswensen maakten dat onmogelijk. Zo meldde zich nog een nieuwe getuige bij de verdediging en had de verdediging vragen over het forensisch bewijs. Daarnaast werd het Nederlands Forensisch Instituut verzocht zich uit te spreken over de invloed van stevig zweten op de verspreiding van DNA. Volgens de verdachte transpireert hij snel en veel en zou zo zijn DNA bij het slachtoffer terecht zijn gekomen.

Aanvullende vragen

De verdediging moet de komende drie weken nog antwoord krijgen op twee aanvullende vragen. Zo wil de advocaat weten wanneer de agenten op de plaats delict hebben gepauzeerd en en hoe de plek toen was beveiligd. Daarnaast wil de verdediging weten of het mogelijk is dat het DNA van de verdachte via een vette veeg op de deur van het slachtoffer door iemand anders het appartement mee naar binnen is genomen.

Vrijdag 24 mei 2019, Parc Zonnehove

Een 78-jarige bewoonster wordt zwaargewond in haar appartement gevonden. Ze is neergestoken en een paar uur later overlijdt ze aan haar verwondingen. De verdachte, die in hetzelfde appartementencomplex woont, wordt een paar dagen na de moord opgepakt en zit sindsdien vast. Het moordwapen is nooit gevonden.

De verdachte zegt dat hij gepest wordt door zijn buren. Andere bewoners zeggen juist dat ze worden geterroriseerd door de man. In korte tijd worden 54 incidenten vastgelegd waar de verdachte bij betrokken zou zijn, van scheldpartijen tot vernielingen. De burgemeester van Veere legt niet lang na de arrestatie een dwangbevel klaar om te voorkomen dat de verdachte terugkeert naar Parc Zonnehove.

Daarnaast vroeg de verdediging opnieuw of de verdachte de zaak in vrijheid mag afwachten. Zijn gezondheid en financiële situatie verslechteren in de voorlopige hechtenis volgens zijn raadsvrouw. De rechtbank ging er niet in mee en vindt dat er nog steeds genoeg redenen zijn om de verdachte voorlopig vast te houden.

In mei verder?

Een nieuwe zittingsdatum is nog niet gepland, maar de rechtbank wil dat er alles aan gedaan wordt om in mei inhoudelijk naar de zaak te kijken. Voor die zitting wordt speciaal een rechter met kennis van forensische opsporing ingeschakeld. Dat doet de rechtbank omdat DNA-bewijs in deze zaak erg belangrijk is. Die zitting zal ook via een livestream te volgen zijn voor betrokkenen.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
rechtbank Oostkapelle moord Parc Zonnehove
Deel dit artikel:

Reageren