Noren kopen helft van Zeeuws windmolenpark

Het Noorse staatsinvesteringsfonds heeft een belang van vijftig procent gekocht in het windpark Borssele 1 & 2 voor de Zeeuwse kust. Dat belang is overgenomen van het Deense energieconcern Ørsted voor een bedrag van bijna 1,4 miljard euro.

Windpark Borssele 1 & 2 vanuit de lucht (foto: Ørsted)

Het park ligt op ongeveer 23 kilometer uit de kust van Westkapelle, telt 94 windmolens en heeft een productiecapaciteit van 752 megawatt. Dat is genoeg om één miljoen Nederlandse huishoudens jaarlijks van elektriciteit te voorzien.

Geruchten

Vorig jaar gingen al geruchten dat Ørsted een belang in het windpark wilde verkopen. Dat blijkt nu te kloppen. Borssele 1 & 2 was bij oplevering het op één na grootste offshore-windpark ter wereld. De bouw werd in november afgerond.

Naar verwachting rondt een consortium van onder andere Eneco, Shell en Van Oord nog dit jaar de bouw van het naastgelegen windpark Borssele 3 & 4 af, dat uit nog eens 77 windmolens bestaat.

Grootste staatsfonds ter wereld

Het is voor het eerst dat het Noorse staatsinvesteringsfonds een direct belang neemt in een project rond duurzame energie. Het fonds belegt de inkomsten uit de Noorse olie- en gasindustrie en is, met een beheerd vermogen van bijna 1100 miljard euro, het grootste staatsfonds ter wereld. De Noren willen nog meer meer directe investeringen gaan doen in schone energiebronnen.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren