Jasper Philipsen wint zware editie van Scheldeprijs

Jasper Philipsen van Alpecin-Fenix heeft de wielerwedstrijd Scheldeprijs gewonnen. De Belg was in het Belgische Schoten de snelste in de sprint van een eerste groep van dertig renners. Sam Bennett van Deceuninck-Quick Step eindigde als tweede, voor zijn ploeggenoot Mark Cavendish. De wedstrijd startte in Terneuzen, waarna de eerste vijftig kilometer door het Zeeuwse land ging.

Jasper Philipsen van Alpecin-Fenix heeft de Scheldeprijs gewonnen (foto: ANP)

Snel na het uitrijden van de Westerscheldetunnel ging het tempo omhoog. Gesteund door de krachtige noordwestenwind schuin in de rug viel het peloton in waaiers uiteen. Dat gebeurde op de Heinkenszandseweg tussen 's-Heerenhoek en Heinkenszand. Even later kwamen de eerste groepen weer bij elkaar, maar na een valpartij ontstond een nieuwe kopgroep van dertien renners.

Een tweede groep volgde lang op een halve minuut, maar wist nog voor het bereiken van de plaatselijke ronden in finishplaats Schoten aansluiting te vinden. Het peloton volgde daar op meer dan twee minuten en was uitgeschakeld voor de dagzege.

In de plaatselijke ronden waren er wat kleine aanvallen, maar niemand raakte weg. Philipsen won vervolgens vrij verrassend de sprint, voor Bennett en Cavendish. Philipsen rijdt voor Alpecin-Fenix, de ploeg van Mathieu van der Poel, die niet aan de start stond.

De sprint naar de finish. (foto: ANP)

Er stonden geen Zeeuwen aan de start. Antwan Tolhoek uit Yerseke rijdt momenteel De Ronde van het Baskenland en de ploeg van Nick van der Lijke (Riwal Cycling Team) kreeg geen uitnodiging van de organisatie.

Vorig jaar werd de Scheldeprijs gewonnen door de Australiër Caleb Ewan. Toen werd er vanwege de coronacrisis niet gestart in Terneuzen, maar enkel in en om Schoten gereden.

De renners op de Heinkenszandseweg (foto: ANP)

Meer over dit onderwerp:
wielrennen Terneuzen Scheldeprijs
Deel dit artikel:

Reageren