Tachtig gezinnen raakten gezinsmanager kwijt door perikelen Intervence

Zo'n tachtig gezinnen kregen door het gedoe rond jeugdbeschermingsorganisatie Intervence in de afgelopen vier maanden een nieuwe gezinsmanager. De gezinsmanagers waar ze in eerste instantie door begeleid werden, vertrokken voor een andere baan. Dat meldt minister Sander Dekker aan de Tweede Kamer.

(foto: Omroep Zeeland)

Eerder werd al bekend dat in het eerste kwartaal van 2021 meer gezinsmanagers vertrokken dan in heel 2020, vanwege de onzekerheid over hun baan. Volgens Dekker ging het om 13,2 fte. Dat had dus gevolgen voor tachtig gezinnen. Om nog meer vertrekkende medewerkers te voorkomen, is afgesproken dat tijdelijke contracten omgezet mogen worden naar vaste contracten en dat Intervence nieuwe gezinsmanagers mag werven. Een gezinsmanager onderzoekt de problemen binnen een gezin, brengt de oorzaken in kaart en zorgt dat de juiste hulp wordt ingezet.

Jeugdbescherming west als alternatief

Eind vorig jaar werd bekend dat alle dertien Zeeuwse gemeentes stopten met de financiering van de jeugdorganisatie. Het plan was de 75 gezinsmanagers en de bijbehorende gezinnen en kinderen zoveel mogelijk te plaatsen bij drie andere jeugdzorginstellingen. Dat plan zorgde voor veel ophef en werd uiteindelijk door de minister stopgezet. Die vond het plan onvoldoende concreet, realistisch en volledig.

De gemeenten kregen half februari de opdracht naar een ander scenario te kijken: niet langer opknippen, maar een overname, bijvoorbeeld door Jeugdbescherming west uit Den Haag. De minister heeft goede hoop dat met zo'n overname de 'continuïteit van de zorgrelatie beter geborgd kan worden, omdat de cliënten van Intervence niet meer bij verschillende gecertificeerde instellingen ondergebracht hoeven worden.'

Intervence zou dan naar alle waarschijnlijkheid als zelfstandige stichting onderdeel uitmaken van Jeugdbescherming west. Gemeenten, Jeugdbescherming west en Intervence zijn op dit moment bezig een overname-scenario verder uit te werken.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Intervence
Deel dit artikel:

Reageren