Tholenaren (en hun maag) in de ban van stinkvis

Het blikje ziet er al niet aantrekkelijk uit en de geur laat zich het best omschrijven als een kliko waarin al een tijdje een kadaver ligt te rotten. Toch wagen Tholenaren zich deze weken aan de inhoud van dit blikje surströmming, gefermenteerde Zweedse haring. En dat doen ze allemaal vrijwillig en voor het goede doel.

Na afloop kon Evelien weer lachen (foto: Omroep Zeeland)

De elf horecabedrijven die meedoen aan de challenge zijn in een competitie verwikkeld. Want het bedrijf dat het meeste geld bij elkaar weet te krijgen, ontspringt uiteindelijk de dans en hoeft zich niet te wagen aan dit stukje hoogstaand Zweeds culinair vernuft.

Tot het einde van de competitie op Koningsdag, is iedere woensdag en zaterdag een bedrijf de pineut. Werknemers moeten dan op zijn minst een filetje uit het sterk ruikende vocht plukken en opeten. Hoe dichter Koningsdag nadert hoe hoger op de ranglijst de slachtoffers vallen. Vorige week woensdag was de laatste op de ranglijst aan de beurt, zaterdag de op een na laatste en gisteravond de derde van onderen.

Woensdag waren Marloes, Evelien en Sharon van eetcafé Shmaak uit Sint-Philipsland aan de beurt. In een lege vrachtwagen mochten zij plaats nemen aan een tafeltje om zich te wagen aan de vis, of een poging daartoe doen. Uit voorzorg stond er aan hun voeten een lege emmer, voor het geval dat.

De befaamde surströmming (foto: Omroep Zeeland)

De horecabedrijven doen mee aan de actie voor het vertier, maar ook voor het goede doel. Het geld gaat naar het Stavoord6huis. Dat huis wordt momenteel gebouwd op vakantiepark de Krabbenkreek. Het huis is bedoeld voor mensen met een slechte levensverwachting. De bedoeling is dat deze mensen kosteloos op vakantie kunnen in dit huis met familie en/of vrienden.

Woensdag stond de teller al op ruim 5.300 euro. De hoop is dat die nog wel even door blijft lopen, zeker met het oog op het feit dat degene die uiteindelijk het meeste geld ophaalt de dans ontspringt en als beloning iemand mag aanwijzen die zich aan de Zweedse lekkernij mag gaan wagen.

Nasmaak

En dan nog even terug naar vanavond. De emmers konden ongebruikt weer terug in de kast. De nasmaak echter, die blijft nog wel even hangen was de angst van de drie dames.

Sint-Philipsland aan de stinkvis

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Tholen surströmming
Deel dit artikel:

Reageren