Voormalige vrienden horen cel- en werkstraf tegen zich eisen voor drugs- en wapenbezit

Het Openbaar Ministerie wil dat een 55-jarige man uit Zierikzee wordt veroordeeld tot een celstraf van drie jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Een 70-jarige plaatsgenoot, een vroegere vriend van de hoofdverdachte, hoorde een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar tegen zich eisen. De mannen worden verdacht van het in bezit hebben van wapens en xtc en amfetamine.

De rechtbank van Middelburg (foto: Omroep Zeeland)

Het onderzoek kwam op gang na twee explosies bij een woning aan de Moggestraat in Zierikzee op 16 en 21 september, en nadat een persoon (die eerder vandaag werd veroordeeld voor drugs- en wapenbezit en het gooien van cobra's over de schutting) zich 10 oktober meldde bij de politie en bang vertelde dat hem iets zou worden aangedaan. Hij vertelde onder meer over wapens en zijn contacten met de 55-jarige verdachte.

Onklaar gemaakte wapens

Naar aanleiding van het verhaal van die wapens, viel de politie in oktober een loods en twee woningen in Zierikzee binnen. Bij de 55-jarige verdachte werd een grote hoeveelheid wapens aangetroffen. De man vertelde de rechter dat hij al heel lang een fascinatie heeft voor wapens en veel geweren heeft uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, die allemaal onklaar zijn gemaakt.

Drugs in collectebus

In de woning van de 70-jarige verdachte werden naast een grote hoeveelheid wapens ook xtc en amfetamine aangetroffen. Deze man vertelde dat hij al die spullen bewaarde voor de 55-jarige, niet wetend dat het ging om wapens (die in tassen zaten) en drugs (die in een collectebus zaten). Verder werd in de woningen en loods ook nog een grote hoeveelheid munitie aangetroffen.

Zware tijd en eenzaam

De advocaat van de 55-jarige wil dat zijn cliënt wordt vrijgesproken, omdat een groot deel van die wapens niet van hem waren maar van de man die eerder deze dag werd veroordeeld, net als de munitie voor de wapens. Die veroordeelde is volgens de advocaat niet geloofwaardig vanwege zijn speedverslaving en achtervolgingswaanzin. De drugs zijn voor de jongere broer van de 55-jarige en niet voor de handel. De advocaat van de 70-jarige vraagt om strafvermindering, omdat zijn cliënt eigenlijk niet wist wat hij bewaarde voor zijn toenmalige vriend en omdat hij een zware tijd achter de rug heeft en een eenzaam bestaan leidt.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
rechtbank wapenbezit motorclub
Deel dit artikel:

Reageren