Seb is behalve toetsenist en zanger nu ook voorleeskampioen

Hij is al zanger en toetsenist van misschien wel de jongste Zeeuwse band en sinds vandaag mag hij zich ook voorleeskampioen van Zeeland noemen. We hebben het over Seb Sassenburg van openbare basisschool Het Talent in Middelburg. Voor de jury was het duidelijk: Seb leest het mooist voor van alle Zeeuwse leerlingen van groep 7 en 8.
Seb is de voorleeskampioen van Zeeland
Seb is de voorleeskampioen van Zeeland © ZB
Aan de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd deden negen regionale winnaars van groepen 7 en 8 van basisscholen uit Zeeland mee. Seb las voor uit het boek Koning Valentijn van Tim Gladdines en wist daarmee de jury te overtuigen. "Dit talent zat spot-on op het podium", aldus de juryleden, gevolgd door een luid applaus van zijn klasgenoten.
Seb leest voor uit het boek Koning Valentijn
Ook de voorleeswedstrijd ziet er vanwege corona anders uit: de deelnemers nemen deel aan een online vergadering en lezen vervolgens voor. "We zaten in een Teams-vergadering", legt Seb uit. "Ik zat op school, microfoontje aan en een stukje voorlezen."

Zingen helpt bij voorlezen

Seb is ook zanger en toetsenist van de jonge band MEN. Met die band gaf hij twee weken geleden nog een optreden in poppodium De Piek in Vlissingen. Hij denkt dat hij door het zingen ook beter is gaan voorlezen. "Een beetje spelen met je stem en de tonen, dat doe ik ook wel met het zingen." Toch is de kersverse voorleeskampioen net iets liever zanger, vertelt hij in het radioprogramma Zeeland Komt Thuis.
Op 26 mei vertegenwoordigt Seb de provincie Zeeland tijdens de landelijke finale in Utrecht. Als hij wint mag hij zich een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen en Kinderdirecteur 2021 van het Kinderboekenmuseum noemen. "Dat zou superleuk zijn", aldus Seb die nu eerst nog zijn Zeeuwse overwinning gaat vieren.
Behalve de finale voor groep 7 en 8 werd ook een voorleeswedstrijd voor studenten van de pabo gehouden. Die is gewonnen Shenna de Braal uit Vlissingen.