Emergis waarschuwt voor gevaarlijke drugs in omloop

Kennisinstituut Trimbos en geestelijke gezondheidsorganisatie Emergis waarschuwen voor gevaarlijke drugs die in de omloop zijn. Het gaat volgens Trimbos om donkerroze driehoekige pillen met een Tesla-logo. Ze bevatten een zeer hoge dosis van de stof DOC, dat voor zeer hevige hallucinaties zorgt, waarbij ziekenhuisopname nodig kan zijn.

Gevaarlijke drugs in omloop (foto: Trimbos Instituut)

Begin april werden de pillen ingeleverd bij de testcentra van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). Ze waren verkocht als pillen met daarin de stof 2C-B, maar bleken niet die stof, maar een zeer hoge dosis van het langwerkende tripmiddel DOC te bevatten.

"Inmiddels is ook bekend dat gebruik van deze pillen voor dermate heftige tripeffecten en ook lichamelijke effecten heeft gezorgd dat acute ziekenhuisopname nodig was", waarschuwt Trimbos. "Gebruik deze pil absoluut niet." Omdat de drugs op verschillende plaatsen in Nederland opduiken, deelt Emergis de waarschuwing in Zeeland.

Wat is DOC?

DOC is een hallucinogeen die sterke tripeffecten met hevige hallucinaties teweeg kan brengen, al bij lage doseringen. Dat effect kan tot wel 24 uur aanhouden. Trimbos waarschuwt dat dat beangstigend kan zijn, zeker wanneer je denkt dat je 2C-B hebt gekocht, een middel waarbij slechts milde tripeffecten worden verwacht.

Nog een tweede gevaar: het duurt een paar uur voor de effecten van DOC merkbaar zijn. Daardoor kan het gebeuren dat iemand extra inneemt, omdat de effecten uitblijven. Naast de sterke en langdurige tripeffecten, komen verhoogde hartslag, agressie, epileptische aanvallen en verhoogde lichaamstemperatuur ook voor.

De pillen die door het DIMS zijn geanalyseerd waren in eerste instantie verkocht als 2C-B, maar het is mogelijk dat deze pillen inmiddels onder een andere noemer in de omloop zijn.

Meer over dit onderwerp:
Emergis drugs waarschuwing Trimbos DOC 2C-B
Deel dit artikel:

Reageren