GGD Zeeland: Komende week spant het erom, aantal besmettingen mag niet meer stijgen

Het gaat er volgens de GGD Zeeland komende week om spannen of het aantal coronapatiënten in Zeeland daalt of niet. Want als de aantallen besmettingen, en vooral ook de ziekenhuisopnames, verder stijgen dan komt het scenario, waarbij niet alle patiënten kunnen worden geholpen, angstaanjagend dichtbij. "De ziekenhuizen hebben het heel erg zwaar op het moment", zegt epidemioloog Carolien Koop van de GGD Zeeland.
Corona ziekenhuis Adrz Goes IC
Verpleegkundigen op corona-afdeling van het Adrz in Goes © Omroep Zeeland
De afgelopen week zijn 1.070 mensen positief getest op corona, 17 meer dan in de voorafgaande week. Dat terwijl minder mensen zich lieten testen, afgelopen week 9.924, dat is 1.351 minder dan de week ervoor. Daardoor steeg het vindpercentage flink: van 8,7 naar 10,3 procent.

Minder hooikoorts

Een slecht teken, maar in werkelijkheid speelt bij het vindpercentage nog iets anders mee: hooikoorts. "We zien dat er afgelopen week minder mensen waren met hooikoortsklachten. Omdat die klachten lijken op de symptomen van Covid-19, laten die mensen zich ook testen en zij zijn dan negatief. Dus als er minder mensen last hebben van hooikoorts dan gaat het vindpercentage omhoog."

Vaccinatie komt op stoom

Dat laat onverlet dat het aantal besmettingen afgelopen week tegen de eerdere voorspelling in licht is gestegen. De eerder voorspelde daling heeft dus nog niet ingezet. "We denken nog steeds dat we nu het hoogtepunt bereikt hebben en gaan dalen. Maar of dat echt zo is, moet komende week blijken." Toch heeft Koop ook goed nieuws. "Het lijkt erop dat de vaccinatie nu echt op stoom komt."
Vaccinatie
Vaccinatie © Omroep Zeeland
Dat komt volgens Koop mede dankzij het nieuwe beleid, dat je niet hoeft te wachten op een oproep voor je vaccinatie, maar als je in de juiste leeftijdsgroep zit nu al meteen een afspraak kunt maken. Op dit moment kan dus iedereen met een geboortejaar van 1951 of eerder dus ook zonder brief een afspraak maken.

Duizenden nieuwe prikafspraken

"Het lijkt erop dat die werkwijze effectiever werkt, al moet dat nog uit onderzoek blijken", aldus Koop. Ondertussen leidde de nieuwe werkwijze in ieder geval tot duizenden nieuwe afspraken. In Zeeland kwamen er in enkele dagen tijd zo'n 18.000 nieuwe prikafspraken bij.
In totaal zijn er tot nu toe 68.494 eerste en tweede vaccinaties gezet op de vaccinatielocaties van GGD Zeeland en er staan nu nog eens 63.506 ingepland. Dat is dus exclusief de vaccinaties die gezet zijn bij de huisartsen en ziekenhuizen.

Volgende leeftijdsgroep

Wanneer de volgende leeftijdsgroep bij de GGD aan de beurt is, met geboortejaren van 1952 tot en met 1955, is nog onduidelijk. Op rijksoverheid.nl staat 'eind april', dus de tijd begint te dringen, maar Koop heeft nog geen exacte datum. "Wij wachten ook op bericht van het Rijk."