Oud-marinier houdt de wacht bij beeld van Michiel de Ruyter

Oud-marinier houdt de wacht bij beeld van Michiel de Ruyter
Om die boodschap te verkondigen, moest oud-marinier Jeannot Schmidt wel een stuk rijden. Vanochtend vertrok hij uit Landsmeer, een dorp net boven Amsterdam, om vanaf 9.30 uur wacht te houden bij het beeld van De Ruyter. "Je mag met elkaar in debat zijn, je mag protesteren, je mag klagen, je mag een klacht indienen. Maar als je dingen gaat slopen ga je wat mij betreft over een grens", legt Schmidt zijn actie uit.
Schmidt volgde de afgelopen dagen de discussie over de beelden in Nederland op de voet. Toen de oud-marinier het beeld van Michiel de Ruyter, oprichter van het Korps Mariniers, voorbij zag komen, vond hij dat hij in actie moest komen. "Toen werd er bij mij wel wat geraakt, ja", aldus Schmidt.
Oud-marinier Jeannot Schmidt houdt de wacht bij beeld van Michiel de Ruyter.
Oud-marinier Jeannot Schmidt houdt de wacht bij beeld van Michiel de Ruyter. © Omroep Zeeland
Volgens Schmidt leeft dit sentiment bij veel oud-mariniers: "Ik weet dat veel oud-mariniers dit steunen." Vanavond om 18.00 uur wordt hij afgelost door een vriend, die eveneens oud-marinier is. Maar daarna houdt de actie van Jeannot Schmidt voorlopig op. "Vandaag brengen we deze boodschap en die boodschap blijft wat mij betreft. En misschien kom ik nog een keer terug."
Overigens hoeven mensen die het beeld van Michiel de Ruyter graag op de Boulevard houden zich geen zorgen te maken. Volgens de organisator van het Zeeuwse Black Lives Matter-protest vertroebelt de ophef die is ontstaan na de oproep om beelden te verwijderen de discussie juist, en ook de gemeente Vlissingen neemt vooralsnog geen maatregelen om het beeld van Michiel de Ruyter extra te beschermen of te verwijderen.

Lees ook: