Hoogste Europese rechter zet geen streep door verbod op pulsvisserij

Het blijft voor vissers verboden om in de Europese Unie te vissen met de elektrische pulskor. Het Europese Hof van Justitie veegt het verbod op de plusvisserij niet van tafel. Zeventien Zeeuwse vissers zijn getroffen door het verbod.
Pulsvissen ANP
Bij pulskorvisserij worden stroomstootjes gebruikt zodat vissen het net in zwemmen © ANP
De hoogste Europese rechter ziet niets in het Nederlandse verzoek om de verordening nietig te verklaren. Dat betekent dat het totale verbod op pulsvisserij op 1 juli ingaat. Minister van Landbouw Carola Schouten stapte in oktober 2019 naar het Europese Hof met het verzoek het pulsverbod ongedaan te maken. Volgens de minister is het verbod niet gebaseerd op basis van het best beschikbare wetenschappelijk advies.

Vissers hadden het verwacht maar toch teleurgesteld

Visser en voorman van de Zeeuwse vissers, Cas Caljouw, reageert teleurgesteld op het besluit. "We hoopten op een andere uitkomst, maar ik had eigenlijk niks anders verwacht. Ze hebben gecontroleerd of alles democratisch is verlopen in Brussel. We waren erbij en de meeste stemmen gelden, helaas."
Bij pulsvissen zweven de netten vlak boven de bodem en worden vissen met een stroomstootje opgeschrikt en komen ze in het net terecht. Voorstanders zeggen dat die manier van vissen een stuk goedkoper is dan de gebruikelijke vorm van vissen: netten slepen niet over de bodem waardoor er ook nog eens minder brandstof wordt verbruikt en er minder bijvangst zou zijn.

Lobby uit Frankrijk overtuigde parlement

Toch besloot het Europese Parlement om in april 2019 het pulsvissen aan banden te leggen. Al het leven zou uit zee verdwijnen op de plekken waar de pulsvissers voeren. De lobby uit Frankrijk overtuigde het Europees Parlement om voor een verbod te stemmen.
Sander van Hoorn, NOS-correspondent in Brussel, zegt dat het misschien wel waar is dat pulsvissers minder bijvangst hebben, maar dat het Europese Hof puur kijkt of een besluit geldig is. Daarbij hoeft niet naar wetenschappelijk bewijs worden gekeken. De correspondent verwacht dat het oordeel van de Europese rechter het definitieve einde betekent voor pulsvissers. Volgens de correspondent leggen ook de vissersbonden zich er nu bij neer.
Voor zeventien Zeeuwse vissers had dat desastreuse gevolgen: zestien kotters moesten twee jaar geleden stoppen met het pulsvissen, één visser mag tot 1 juli 2021 nog wel op die manier vissen.