Inspectie trekt licentie Briedis in, 75 Zeeuwse gezinnen hebben nieuwe hulpverlener nodig

Briedis Jeugdbeschermers is haar keurmerk voor jeugdbescherming kwijt. Het Keurmerkinstituut vindt dat er bij Briedis tekortkomingen zijn die niet binnen afzienbare tijd opgelost kunnen worden. Briedis was in de race om een groot deel van de dossiers van Intervence over te nemen.

Jeugdzorg. Een kindje speelt met lego (foto: Omroep Zeeland)

Briedis is een organisatie uit Zoetermeer en staat momenteel 75 Zeeuwse gezinnen bij. Het was een van de vier gecertificeerde instellingen die in Zeeland gedwongen jeugdzorg mogen uitvoeren. Het eerder genoemde Intervence is een van de andere bevoegde instellingen, maar de Zeeuwse gemeenten besloten eind vorig jaar te stoppen met het financieren van de jeugdbeschermingsorganisatie in Middelburg.

Intervence was te duur en werkte niet efficiënt genoeg, werd er gezegd. De instelling zou daarom opgesplitst worden en de zaken verdeeld over drie andere jeugdbeschermingsinstellingen. Dat zorgde voor veel ophef. Uiteindelijk zetten het ministerie en de inspecties een streep door de overname van Intervence door Briedis, Leger des Heils en de William Schrikker Stichting. Briedis zou volgens dat oude plan het overgrote deel van de zaken van Intervence hebben overgenomen, zo'n 450.

De zorg van Intervence moet nog worden overgedragen. Jeugdbescherming west uit Den Haag is nu de belangrijkste gegadigde.

Briedis tekent bezwaar aan

Briedis krijgt een half jaar de tijd om de lopende dossiers aan andere gecertificeerde instellingen over te dragen. Briedis is het niet eens met het besluit van de KMI en gaat een bezwaarprocedure starten.

Waaraan moet een jeugdbeschermingsorganisatie voldoen?

Om actief te zijn in de Jeugdbescherming moeten organisaties aan een groot aantal eisen voldoen. Deze wettelijke normen zien onder meer toe op de werkprocessen, de professionele ontwikkeling van jeugdbeschermers en de inrichting van de administratieve organisatie.

Het Keurmerkinstituut heeft daarbij de rol van toezichthouder en zet audits in om de kwaliteitsbeheersing van zogeheten gecertificeerde instellingen te controleren. Zonder certificaat van het KMI vervalt het mandaat voor een organisatie om binnen de Jeugdbescherming actief te zijn.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
jeugdzorg Intervence Briedis
Deel dit artikel:

Reageren