Groep Zeeuwen kan kiezen tussen Pfizer en AstraZeneca

Een groep Zeeuwen kan mogelijk kiezen tussen de coronavaccins van AstraZeneca en Pfizer. Het gaat om mensen die geboren zijn in 1955, 1954 en 1953. Het is voor het eerst en voor het laatst dat mensen die keuze hebben, aldus het RIVM.
Injecteren coronavaccin
Een vrouw krijgt een coronavaccin. © Omroep Zeeland
De mogelijkheid ontstaat doordat huisartsen in Zeeland, Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Noord-Holland structureel te veel AstraZeneca hebben kregen. Er is dus grote kans dat ze over hebben. Huisartsen mogen daarom nu de overgebleven vaccins toedienen aan mensen die ouder zijn dan de groep mensen die eerder al AstraZeneca hebben gehad.

Niet iedereen kan kiezen

Het is niet bekend om hoeveel vaccins het gaat. Het kan zijn dat de ene huisarts enkele vaccins over houdt, terwijl de andere geen enkel vaccin meer heeft. Het is dus onduidelijk hoe groot de groep is die straks ook een uitnodiging van zijn huisarts krijgt. Alleen deze mensen kunnen dan kiezen tussen een vaccinatie bij hun huisarts (AstraZeneca) of bij de GGD (Pfizer).
Voor een vaccinatie met AstraZeneca worden sinds februari mensen uitgenodigd die geboren zijn in 1956-1960 (61 tot en met 65 jaar) en mensen met een hoog medisch risico. Zijn er vaccins over, dan mogen de huisartsen die nu dus ook geven aan mensen uit 1953-1955 (66 tot en met 68 jaar).
Je hoeft niet zelf de huisarts te bellen, de huisarts neemt zelf contact met je op.

Pfizer bij de GGD

De GGD nodigt wel iedereen uit. Mensen met geboortejaar 1953 en 1954 in het hele land ontvangen deze week hun uitnodiging voor een Pfizer-coronavaccinatie. Mensen uit 1955 ontvangen volgende week woensdag en donderdag een uitnodiging.
Een afspraak maken voor je vaccinatie doe je online. Je hoeft niet te wachten op een uitnodiging, ook zonder uitnodigingsbrief kun je al een afspraak maken. Wel wordt je geboortejaar gecontroleerd.
Wie wanneer aan de beurt komt voor vaccinatie in Zeeland vind je ook in dit overzicht.