Marie-Paule hoopt dat ze binnenkort Hongkong even uit kan, voor het eerst in anderhalf jaar

De in Hongkongse restaurants werkende sommelier Marie-Paule Herman hoopt eind van het jaar even naar huis te kunnen. Maar eenmaal terug moet de Axelse dan wel drie weken op eigen kosten in quarantaine.

Marie-Paule komt uit Zeeuws-Vlaanderen en woont en werkt in Hongkong. (foto: Marie-Paule Herman)

Marie-Paule Herman klinkt opgewekt. Als het goed is, mag de Zeeuwse aan het eind van het jaar voor een project naar Europa. Het zou de eerste keer in anderhalf jaar tijd zijn dat ze de Aziatische miljoenenstad kan verlaten. "Ik kan nog niet vertellen waar het is, niet in Nederland of België in elk geval. Maar ik kan dan vast even naar huis, naar mijn familie in Zeeland."

Pittig met koorts

Marie-Paule is inmiddels bijgekomen van haar tweede coronavaccinatie. "Al mijn energie is weer terug. Maar het was even pittig. Met koorts. Alles in mijn lijf deed pijn."

Spuit in je lijf

De restaurants in Hongkong mogen weer open zodra al het personeel en de klanten zijn gevaccineerd. Dat klinkt nog heel ver weg, vertelt ze. "Je kan niet tegen je personeel zeggen: spuit dit eens even in je lijf. Tenminste, mijn werkgever begint daar niet aan. Maar misschien komen er versoepelingen aan. Volgende week weten we wat dat betreft meer."

zib marie paule

Als de versoepelingen uitblijven moet Marie-Paule het doen met het vooruitzicht op haar eventuele klus in Europa. Dat ze bij terugkeer drie weken op eigen kosten in quarantaine moet, neemt ze voor lief. Maar even serieus, drie weken? "Ja, echt. In de meeste andere Aziatische landen is het twee weken, maar dat is veranderd sinds gebleken is dat sommige reizigers na twee weken quarantaine toch nog corona bleken te hebben en dus anderen besmetten. Sinds de corona-explosie in december neemt de overheid het zekere voor het onzekere."

Marie-Paule Herman komt uit Axel. Sinds ruim zeven jaar woont en werkt ze in de miljoenenstad Hongkong. Daar maakt ze voor de restaurantketen waarvoor ze werkt wijnprogramma's. Maar ook laat ze zich zien tussen de gasten, vooral om wijnadviezen te geven.

Meer over dit onderwerp:
ZIB Hongkong Marie-Paule Zeeuw in het buiteland
Deel dit artikel:

Reageren