Reservering na reservering bij de Zeeuwse horeca

De terrassen mogen weer open en dat leidt tot een ware storm aan telefoontjes. Mensen willen eruit, ze ruiken de lente en willen het terras op. Ondanks de beperkte openingstijden van de terrassen heeft de horeca er zin in. "Van niets gaan we naar iets. Ik ben blij voor alle gasten die weer kunnen komen", zegt ondernemer Tom Langendoen.
Horeca vreest maatregelen
Vanaf woensdag is dit weer het beeld op de terrassen © Omroep Zeeland
Met drie man sterk is Langendoen van strandpaviljoen Zee in Scharendijke bezig alle reserveringen te beantwoorden. Na meer dan een half jaar sluiting heeft niet alleen hij zin in komende woensdag, ook zijn gasten laten van zich horen. Collega en Zeeuwse voorzitter van de Koninklijk Horeca Nederland, Frank de Reu, merkt het ook bij zijn strandpaviljoen in Groede. "Het begon al meteen na de persconferentie. Via ons systeem hebben nu 35 groepen gereserveerd", vertelt De Reu.

Kort, maar met mooi weer de moeite

Vanuit verschillende hoeken kwam kritiek op de korte openstelling van de terrassen, van 12 tot 18 uur. "Ja, het is kort, zeker voor eten. Maar als het weer een beetje meezit, droog en een zonnetje, dan kunnen we in de meivakantie echt wel een boterham verdienen, zegt De Reu.
De regels op het terras
Vanaf woensdag 28 april mogen de buitenterrassen van eet- en drinkgelegenheden weer open van 12.00 - 18.00 uur.
  • Je moet vooraf reserveren, maar: dat mag ook aan de deur.
  • Aan tafel zitten maximaal twee mensen op anderhalve meter afstand, tenzij ze uit hetzelfde huishouden komen of jonger dan 12 jaar zijn.
  • Per buitenterras geldt een maximum van 50 mensen.
  • Zelfbediening en entertainment is uit den boze.
  • Alleen voor toilet- en garderobebezoek of om te betalen mag je naar binnen, mét mondkapje. Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk op je plek blijft zitten.
Langendoen is zelfs zó blij dat hij met zijn team opnieuw een liedje heeft gemaakt. In december deed zijn team dat ook om klanten een hart onder de riem te steken. "We hebben veel lol gehad om het te maken. We hebben het in een studio opgenomen. Dit hebben we op social media geplaatst. Het was tot nu toe het enige contact wat je met je gasten kon hebben."