Provincie trekt 19 miljoen uit voor nasleep corona, aanpak droogte en mobiliteit

De provincie Zeeland trekt bijna 19 miljoen euro uit om onder meer het midden- en kleinbedrijf en de cultuursector in deze coronatijden te ondersteunen. Ook gaat een deel van het geld naar een plan voor meer zoet water voor de landbouw en naar slimmer vervoer in de provincie. Dat is vanmiddag bekendgemaakt tijdens de presentatie van de Voorjaarsnota, op het provinciehuis in Middelburg.
Winkel van Corine Boekhout weer open
Zeeland steunt ondernemers in coronatijden © Omroep Zeeland
Van het bedrag van bijna 19 miljoen euro gaat 3,7 miljoen naar het midden- en kleinbedrijf en 3,6 miljoen naar cultuur in Zeeland. Beide sectoren zijn zwaar getroffen door de coronapandemie.

Droge zomers opvangen

Ook gaat er 6,5 miljoen euro naar het Deltaplan Zoet Water, zodat de landbouw en de natuur droge zomers kunnen opvangen. Volgens de provincie zijn meer zoet water en een duurzamer gebruik van dat water nodig om de Zeeuwse landbouw en fruitteelt rendabel te houden.
Daarnaast wordt er ruim 5 miljoen euro uitgetrokken voor het uitvoeren van zogeheten Strategische Opgaves die het provinciebestuur heeft. Daaronder vallen de inrichting van het landschap, slimme mobiliteit, klimaatadaptatie en de campagne Zichtbaar Zeeland.

Extra miljoenen door meevallers

Naast de voorgenomen extra uitgave van 19 miljoen euro, kon de provincie Zeeland ook extra meevallers melden. Zo is de schoonmaak van het terrein van voormalig fosforproducent Thermphos in Vlissingen-Oost 2,4 miljoen euro goedkoper uitgevallen. Ook kreeg de provincie vorige week 10 miljoen euro extra van het kabinet, bovenop het compensatiepakket voor de marinierskazerne. Die 10 miljoen wil de provincie gebruiken om de aandelen van Evides uit energiebedrijf PZEM over te nemen.
De droogte is goed te zien op dit weiland bij Wilhelminadorp
In de Voorjaarsnota zijn miljoenen gereserveerd voor droogtebestrijding in de landbouw © Erica van Leeuwen-de Bruijn
In de Voorjaarsnota buigt het provinciebestuur zich ook over een ander gevolg van corona: de trek vanuit de Randstad naar provincies als Zeeland. Daardoor kreeg Zeeland er het afgelopen jaar onverwacht zo'n 2.000 inwoners bij.

Meerwaarde van Zeeland

"Wellicht zien steeds meer mensen, mede onder invloed van het thuiswerken, de meerwaarde van een prettige leefomgeving, zoals we die in Zeeland kunnen bieden", schrijven de provinciebestuurders in de Voorjaarsnota. Dat betekent wel dat Zeeland moet kijken of en welke huizen ze moet bijbouwen en of de digitale verbindingen voldoen voor de thuiswerkers.
In de jaarlijkse Voorjaarsnota kijken bestuurders naar de begroting van het lopende jaar, die eerder is vastgesteld. Ze kijken naar meevallers en financiële tegenslagen, waardoor ze de lopende begroting moeten bijstellen. In het najaar doen ze dat ook bij de Najaarsnota.
Naast de Voorjaarsnota presenteert het provinciebestuur vandaag ook de jaarrekening over 2020. De gedeputeerden constateren tevreden dat stappen om de digitale snelweg te verbeteren in Zeeland hun vruchten hebben afgeworpen.

Spaarpot van de provincie

Toch bleef er ook geld op de plank liggen, omdat corona vorig jaar een streep zette door lopende projecten van de provincie. Het overgebleven geld, ruim 10 miljoen euro, wordt gebruikt voor coronasteun en nieuwe plannen in dit lopende jaar.
Montagefoto van geld, de Zeeuwse vlag en het provinciehuis van de Provincie Zeeland
Het Zeeuwse provinciebestuur kijkt in de Voorjaarsnota naar de lopende begroting van dit jaar © Omroep Zeeland