Saskia Maaskant met boek over vergeten stormramp genomineerd voor boekenprijs

Het boek Meerminnen verdrinken niet van Saskia Maaskant uit Bruinisse maakt kans op de Archeon Thea Beckmanprijs, een prijs voor het beste historische jeugdboek. Het boek gaat over de vergeten stormramp van 1911 in Bruinisse.
Saskia Maaskant
Saskia Maaskant tijdens een online boekpresentatie © Omroep Zeeland
Maaskant vindt het een "enorme eer" om bij de tien genomineerden te horen voor de prijs. "Het is een bekroning op zich dat ik op de lijst sta, met zoveel schrijvers waar ik enorm tegenop kijk", reageert ze op haar nominatie.
Saskia Maaskant (Zierikzee, 6 april 1981) groeide op in Bruinisse en woonde daar tot haar 27e. In 2011 debuteerde ze met de roman De Verteller van Beorga. Het boek werd genomineerd voor de Zoute Zoen. Haar tweede roman Kieuw werd genomineerd voor diverse prijzen in Nederland en Vlaanderen en won de Accolade voor het beste jeugdboek van de Zeeuwse Boekenprijs. Haar derde roman Dromer, won De Kleine Cervantes 2018. Meerminnen verdrinken niet is haar eerste historische roman.
Met het boek beoogt Maaskant twee dingen. "Allereerst, zoals altijd, wil ik jong en oud aan het lezen krijgen, maar ik wil ook de vergeten stormramp onder de aandacht brengen."
Die vergeten stormramp uit 1911 trof Bruinisse zwaar. In de nacht van 30 september op 1 oktober werd bijna de hele vissersvloot, zo'n 150 hoogaarzen groot, verwoest. Er bleven nog maar dertig boeten over en veel inwoners kwamen daardoor zonder inkomsten te zitten. Ondanks een hulpactie betekende dit de nekslag voor de florerende economie.
De Archeon Thea Beckmanprijs is een prijs voor historische jeugdromans. Zaterdag 18 september is de prijsuitreiking. Behalve een volwassen jury is er ook een jeugdjury. Deze reikt de Jonge Beckmanprijs uit.