Joodse gemeenschap geschokt na examenstunt Nehalennia

De Joodse gemeenschap in Zeeland is geschokt door een examenstunt op scholengemeenschap Nehalennia. Een spandoek met de tekst 'Schularbeit macht Spass' hing urenlang aan de gevel. De tekst is een verwijzing naar 'Arbeit macht frei', de tekst die in de Tweede Wereldoorlog boven de ingang van concentratiekampen van de nazi's hing.

Boven de ingang hing de tekst Schularbeit macht spass, een verwijzing naar het omstreden Arbeit macht frei (foto: Omroep Zeeland)

"Het is een vrolijke tekst", zegt Guus Hagt, directeur van de Mondia scholengroep waar Nehalennia onder valt. "Bij ons lag de associatie met de oorlog niet voor de hand. Natuurlijk heb je die associatie wel, maar omdat de tekst positief is, is de vraag of het kwaad kan. Voor heel veel leerlingen is die associatie er in ieder geval niet."

Joodse gemeenschap geschokt

De Joodse gemeenschap in Zeeland is geschokt door de tekst en de uitleg van het schoolbestuur, laat woordvoerder Luuc Smit weten. Hij vindt het onbegrijpelijk dat niet direct de link werd gelegd met de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

"Ik heb de hele ochtend alleen maar telefoon gehad van zeer verontruste mensen. Er is één mevrouw die haar kinderen probeert te vertellen wat er gebeurd is, omdat haar hele familie en ook haar man en een kindje in Auschwitz is vergast", vertelt Smit. "Zij belt me op en zegt: 'hoe kan dit Luuc, hoe kan dit, wie verzint dit?' Ik weet dan ook niet wat ik moet zeggen."

Leerling biedt excuses aan

Smit is wel te spreken over een leerling die vanochtend meteen contact met hem opnam. "Ik werd vanmorgen vrij kort daarna gebeld door een student, een leerling van Nehalennia die daarbij betrokken was. Die begreep heel goed dat het niet gepast was, heeft gelijk actie ondernomen en bood zijn excuses aan. Dat geeft mij, en ik denk ook onze gemeenschap, vertrouwen in de jeugd."

Tekst weggehaald

Inmiddels heeft de school excuses aangeboden, zegt Hagt. De tekst is weggehaald toen duidelijk werd dat die als kwetsend werd opgevat.

"Als we dit allemaal van tevoren hadden geweten, was dit niet gebeurd", zegt Hagt. "Maar we wisten het niet. De essentie van een examenstunt is natuurlijk verrassing. Het was onschuldig bedoeld."

Meer over dit onderwerp:
Middelburg Nehalennia Examenstunt
Deel dit artikel:

Reageren