De feestjurken kunnen weer uit de kast want Bregje en Juul mogen nu wel communie doen

Vorig jaar verbood de bisschop het nog vanwege de lockdown, maar aanstaande zondag mogen Bregje en Juul uit Ovezande wel hun eerste communie doen. Kunnen ze eindelijk hun feestkleren aan. Als hun jurk nog past, tenminste.

Bregje Boonman (9) en Juul Voet (9) uit Ovezande zijn lid van de Pater Damiaanparochie. Daar doen komende weken 49 kinderen hun eerste communie. Ze doen dat in aparte vieringen, die gepland zijn naast de gewone zondagsvieringen. Want communievieringen mogen inmiddels onder voorwaarden worden gehouden. In kleine kring en alles volgens de geldende afstandsmaatregelen.

Juul Voet (links) en Bregje Boonman kunnen dit jaar wel communie doen (foto: Omroep Zeeland)

Bregje en Juul waren vorig jaar al begonnen met de voorbereidende communielessen toen het bisdom aankondigde de vieringen uit te stellen. Dat was een domper voor de meisjes; geen feestje en de feestjurken die ze op deze bijzondere dag wilden dragen, konden de kast in.

De eerste communie doen is een van de belangrijkste rituelen voor rooms-katholieke gelovigen. De kinderen doen dan voor het eerst mee aan de eucharistieviering waarbij ze de hostie - die gezien wordt als het lichaam van Jezus Christus- eten. De meeste parochies vieren communie in de maanden mei en juni.

Hoewel de kerkdienst en het familiefeest minder uitbundig zullen zijn dan gebruikelijk, verheugen Bregje en Juul zich op komend weekend. En de jurken? Zoals al verwacht door de moeders, die pasten niet meer helemaal. Die van Juul is aangepast en Bregje heeft hem omgeruild. Zelfde jurk in een grotere maat.

Afgelopen weken kregen de communicantjes communie-les (foto: Omroep Zeeland)

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
corona Communie doen Rooms-Katholiek
Deel dit artikel:

Reageren