Provincie legt doelen en ambities voor komende dertig jaar vast

De Zeeuwse Omgevingsvisie is vanmiddag aangenomen door Provinciale Staten. 31 Statenleden waren voor, zeven tegen, één Statenlid was afwezig. In de visie legt de provincie al haar doelen en ambities vast voor de komende dertig jaar, dus tot 2050. Het gaat dan om wonen, landbouw, circulaire economie, maar ook om cultureel erfgoed, recreatie en leefbaarheid.
Abdijplein in Middelburg
Abdijplein in Middelburg © André Vermeulen
Dat betekent niet dat de maatregelen van de provincie vastliggen voor de komende decennia. De Zeeuwse Omgevingsvisie is 'beleidsneutraal', het gaat om een visie op de toekomst, niet om concrete maatregelen.

Dorpen uitbreiden of niet

In de vergadering van Provinciale Staten van vandaag ontstond een discussie over bouwen en wonen in Zeeland. Moet er overal woninguitbreiding plaatsvinden, dus ook aan de randen van kleine dorpen of alleen rondom grotere Zeeuwse plaatsen?
Masterplan Goes-West
Nieuwbouwwijk in Goes-West vanuit de lucht © Gemeente Goes
D66 pleitte ervoor voorzichtig te zijn met het bebouwen van het platteland, terwijl de VVD wel voorstander is van woningbouw in die gebieden.

Landelijke omgevingswet

De Omgevingsvisie is de provinciale invulling van de Omgevingswet. Die wet zou per 1 januari van dit jaar van kracht zijn, maar is door o.a. de coronacrisis uitgesteld. Hoe handen en voeten wordt gegeven aan de Omgevingsvisie moet de komende jaren duidelijk worden.
Natuurgebied vanuit de lucht
Natuurgebied vanuit de lucht © Omroep Zeeland