Ook in Zeeland lopen de wachttijden voor een sociale huurwoning iets op

Wie op zoek is naar een sociale huurwoning in Zeeland, wacht gemiddeld iets langer dan ruim drie jaar geleden. Eind 2017 was de wachttijd voor een woning nog tussen de drie en zeven maanden. Op dit moment is dat tussen de tien en vijftien maanden. Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij woningcorporaties.
Meer inschrijvingen en minder huuropzeggingen zorgen ervoor dat de wachttijd in Zeeland iets toeneemt
Voor dit onderzoek hebben ze alle (samenwerkende) woningcorporaties benaderd. Niet al deze organisaties wilden of konden meewerken. In Zeeland zijn er geen gegevens bekend van Middelburg, Sluis en Hulst. We doen het in Zeeland overigens nog steeds veel beter dan in de rest van Nederland, waar mensen in een kwart van de gemeenten langer dan zeven jaar moeten wachten.
Wil je weten hoe het in jouw gemeente zit? Dat kun je in dit interactieve verhaal bekijken.
Dat de wachttijden in Zeeland ook wat oplopen heeft twee redenen. "Het aantal woningzoekenden dat zich inschrijft neemt toe, en er zijn minder mensen die de huur opzeggen", verklaart Marco van der Wel van woningcorporatie Zeeuwland, met huurwoningen op Schouwen-Duiveland en Walcheren. "Maar de wachttijd is nog steeds laag. Ik vergelijk het altijd maar met het kopen van een woning. Die kun je ook niet vandaag kopen en morgen betrekken", zegt hij.

Binnen drie jaar een woning in Zeeland

De Zeeuwse woningcorporaties (behalve Woongoed Zeeuws-Vlaanderen en Woonstichting Hulst) zitten samen op één platform: Zuidwestwonen. "Mensen die hierbij ingeschreven staan krijgen de garantie dat ze binnen drie jaar een woning hebben", zegt Van der Wel.
Te Huur bord
Te Huur bord © Omroep Zeeland