Eerste ooievaarsjong in het Zwin geboren

Twaalf centimeter groot, zeventig gram zwaar en het is een... Het geslacht is nog even afwachten. Papa en mama ooievaar zijn erg beschermend de eerste paar dagen na geboorte. Maar het koppie van het eerste ooievaarsjong van 2021 in natuurgebied het Zwin werd wel al gezien, én vastgelegd:
Eerste ooievaarsjong in het Zwin geboren
Het jong werd vanochtend ontdekt en is de eerste van - hopelijk - een hele reeks. In het natuurgebied tussen Cadzand en Knokke zijn dit jaar twaalf ooievaarsnesten bezet. Eind maart werden de eerste eieren gelegd.

De eerste dagen erg kwetsbaar

Jonge ooievaars hebben in hun eerste levensweken een fijne huidbedekking van donsveertjes die hen nog onvoldoende tegen weerselementen beschermt. Daarom houden de oudervogels hun jongen de eerste weken extra warm onder de vleugels.
Die weken zijn spannend, want koud en nat weer in de eerste levensweken kan fataal zijn. Ook voeding speelt een rol. Als de ouders voldoende voedsel vinden, kunnen alle jongen overleven en opgroeien. Is dat niet het geval, dan eisen de oudsten het meeste voedsel op, ten koste van hun jongere broertjes en zusjes.

Nieuwe ooievaars

Opgroeien gaat bij ooievaars een stuk sneller dan bij ons: in twee maanden tijd groeien ze uit tot volwaardige jonge ooievaars. De afgelopen jaren vlogen in het Zwin Natuur Park 12 tot 22 jonge ooievaars per jaar uit.