Toch nog een beetje feest op Koningsdag

Voor het tweede jaar op rij valt er tijdens Koningsdag weinig te beleven. Dat wil niet zeggen dat er helemaal niets te doen is in Zeeland. We hebben verschillende activiteiten doorgekregen, die we in onderstaand bericht voor je op een rij zetten.
Tompoucen
Echt gebak voor Koningsdag © Omroep Zeeland
In Lamswaarde bijvoorbeeld zijn ze er vroeg bij. Om 9.00 uur begint op het voetbalveld een spelletjesparcours. Er is een verkleedwedstrijd voor jong en oud en heel de dag een fietsenrally door de polders. Die tocht is ongeveer twintig kilometer lang en staat vol met cryptische opdrachten. Deelnemers kunnen het formulier met antwoorden tot 21.00 uur inleveren.
Op Koningsdag wapperden vorig jaar volop vlaggetjes
Op Koningsdag wapperden vorig jaar volop vlaggetjes © Erica van Leeuwen-de Bruijn, Kloetinge
De Oranjevereniging van Kloetinge heeft op Spotify een playlist samengesteld die gedownload kan worden. Het doel is om heel Kloetinge te laten zingen en swingen. Ook worden Klusdurpers opgeroepen om iets in de kleur oranje te bakken.
oranje versiering koningsdag vlag
Een versierd raam tijdens Koningsdag © Astrid Wiessner Hoog
Over vroeg uit de veren gesproken. Ab Brouwer blaast in Kapelle om 07.50 uur vanaf de kerktoren de reveille. Dat doet hij met een aantal leerlingen. Verder worden er oranje tompoezen uitgedeeld en wordt aan inwoners van Kapelle gevraagd om massaal de vlag buiten te hangen, zodat de verjaardag van koning Willem-Alexander toch nog een feestelijk karakter krijgt.
Koningsdag 2020
Koningsdag 2020 © Erica van Leeuwen-de Bruijn
Fiets je koninklijke borrelbox bij elkaar. Dat is de opdracht van de Oranjevereniging van Schoondijke. De tocht is 27 kilometer lang, onderweg passeer je een tiental 'hofleveranciers' waar bij je een lekker hapje krijgt voor de borrelbox. Als je fietsen te ver vindt, mag je ook met de auto. Vertrek is vanaf het dorpsplein, tussen 13.00 en 14.00 uur. De locaties sluiten om 16.00 uur. Deelnemers konden zich tot afgelopen vrijdag aanmelden.
stinkvis challenge, surströmming
De befaamde surströmming © Omroep Zeeland
Niet zozeer gerelateerd aan Koningsdag, we willen immers niemand van het Koninklijk Huis voor rotte vis uitmaken, maar wel leuk, is de finale van de Surströmming Challenge op Tholen. Al weken worden deelnemers uitgedaagd om de inhoud van een blikje gefermenteerde Zweedse haring te eten. De geur laat zich het best omschrijven als dat van een kliko waar al een tijdje een kadaver in ligt te rotten. Eet smakelijk. Elf horecabedrijven doen mee. Het bedrijf dat het meeste geld ophaalt voor het goede doel, hoeft niet te eten. Er zijn nog twee bedrijven in de race.
vlag koningsdag
Een wapperende vlag tijdens Koningsdag © Erica van Leeuwen-de Bruijn
Arnemuiden heeft weinig zin in een tweede Koningsdag op rij zonder activiteiten. Daarom hebben ze van alles georganiseerd, uiteraard coronaproof. Volwassenen kunnen op een zelfgekozen moment buiten een activiteit ondernemen, voor kinderen is er wel van alles mogelijk. Zij kunnen, zonder ouders, meedoen aan kinderspelen en een zeskamp. Om maar iets te noemen.
Zeevaartscholier viert Koningsdag
Zeevaartscholier viert Koningsdag © Anne-Marie van Iersel
Bovenstaande is slechts een greep uit onze agenda, en vrij willekeurig gekozen. Natuurlijk wordt er nog veel meer georganiseerd in onze mooie provincie.