Wolf gezien op Tholen, ZLTO vraagt om actie

In de buurt van Scherpenisse is vanmorgen een wolf gesignaleerd. Dat bevestigt het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging. De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) maakt zich zorgen over de komst van de wolf naar Zeeland en vraagt om actie.

Hendrik Jan ten Cate uit Poortvliet van de ZLTO heeft vanmorgen direct contact gezocht met de provincie. Hij heeft het dier ook zelf gezien. "Hij liep van Scherpenisse richting Poortvliet over ons erf. Vanuit de provincie is nu contact gelegd met Brabant. Er zijn netten ter beschikking om eventuele schapen te beschermen." In Brabant heeft de wolf al schade aangericht. "Vooral bij schapen, zo zien we daar. Dat kan veel impact hebben op bedrijven."

Protocol

Ten Cate pleit voor een draaiboek: "Er moet beleid komen, een protocol waarin staat hoe we in Zeeland moeten handelen om ons vee te beschermen. Die wolf kan terugkomen."

Wolf gezien bij Scherpenisse en Poortvliet (foto: Omroep Zeeland)

De wolf geniet sinds 2014 een beschermde status. Wolven mogen niet opzettelijk worden gedood, gevangen of verstoord. Afschieten lijkt hiermee uitgesloten, maar de ZLTO denkt dat 'preventief' verjagen een optie is. "We willen meer mogelijkheden om iets te doen. Het is best angstaanjagend als zo'n grote wolf over het erf loopt."

Luister hier naar het gesprek met Hendrik Jan ten Cate:

ZLTO wil een draaiboek om het vee te beschermen tegen de wolf

Dat de wolf naar Zeeland zou komen werd al voorspeld. Het dier werd vorig jaar gespot in Den Bosch en afgelopen weekend bij Dinteloord.

Coördinator Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging Glenn Lelieveld weet het zeker als hij de beelden van de wolf ziet: "Gefeliciteerd, het is een wolf". Het is volgens hem de eerste in Zeeland. Hij weet ook bijna zeker dat het dezelfde wolf is die eerder bij Dinteloord is gezien. Die afstand is voor een wolf te overbruggen en ook lijkt de kans hem klein dat het om twee verschillende wolven zou gaan.

Boswachter Paul Begijn roept mensen op om de wolf met rust te laten.

De wolf is volgens inwoners van Oud-Vossemeer het Schelde-Rijnkanaal overgestoken en weer naar Brabant vertrokken.

In augustus vorig jaar werd er mogelijk ook een wolf waargenomen bij Westerschouwen. Dat bleek later volgens experts geen wolf te zijn geweest.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Tholen Poortvliet Scherpenisse wolf
Deel dit artikel:

Reageren