Afrasteringen in de Manteling moeten voorkomen dat herten planten opeten

Om te voorkomen dat het karakteristieke bos en de lage begroeiing in de Manteling tussen Oostkapelle en Domburg langzaamaan verdwijnen, plaatste Staatsbosbeheer afrasteringen die ervoor zorgen dat de kruipwilg en de eik weer ongestoord kunnen groeien. Hongerige damherten hebben het nakijken.
Afrasteringen in de Manteling tegen grazende damherten
Het gaat om twee hokken van 10 bij 10 meter op een open vlakte met daarin onder meer de kruipwilg. Karel Leeftink van Staatsbosbeheer. "Dat is een typische plant van de Manteling op deze open vlaktes, en juist dat jonge gewas wordt gegeten door herten en konijnen. Dat willen we dus op deze manier voorkomen."

Dol op jonge boompjes

In het bos, tussen de eiken, staan nog twee afrasteringen van twee bij 20 meter. Daarin staan jonge eiken om ongestoord te kunnen groeien. Leeftink: "Ook hier zijn de herten dol op die jonge boompjes. Er moeten eiken terugkomen want er zijn er al veel dood en de kans bestaat dat het voor de Manteling kenmerkende landschap langzaamaan verdwijnt. Dat kan ook mooi zijn, maar we willen het eigenlijk houden zoals het is."
Het experiment met de eiken gaat waarschijnlijk tien jaar duren. Leeftink: "Die eiken moeten kunnen groeien en dat kost tijd. Grote eiken zijn niet aantrekkelijk voor de damherten."