Hoe kun je bier brouwen met minder water? De HZ zoekt het uit

De Vlaamse bierbrouwer De Leite uit Oostkamp krijgt hulp van de HZ University of Applied Sciences om uit te zoeken hoe je bier kunt brouwen met minder water. "Je biertje smaakt daarna minstens net zo lekker", zegt onderzoeker Mireille Martens.

De bierbrouwer wil nog maar één flesje water voor een biertje gebruiken (foto: Omroep Zeeland)

Nu zijn nog vijf flesjes water nodig om een flesje bier te maken, maar dat wil de brouwer terugbrengen naar één flesje water voor één biertje. Student Johan Diepeveen en onderzoeker Mireille Marters van de HZ helpen om het waterverbruik terug te brengen.

Het water dat in het bier zelf verwerkt wordt, dat blijft hetzelfde leidingwater als nu. "Bij het brouwproces is er ook water nodig voor het spoelen, van bijvoorbeeld de tanks. Het bier moet op een gegeven moment ook teruggekoeld worden en ook daar is water voor nodig", legt Martens uit.

Regen- en afvalwater opwaarderen

Dat wordt nu nog gedaan met leidingwater, maar volgens Martens is dat niet per se meer nodig. "Je kunt regenwater opvangen en opwaarderen en dat dan gebruiken als spoel- en koelwater. Maar we kijken ook hoe je het afvalwater, dat na de spoeling van de biertanks overblijft, weer gezuiverd kan worden om het opnieuw te gebruiken."

Alles wat dus niet in het bier zelf gaat moet het verschil gaan maken, want daar worden minder hoge eisen aan gesteld. "Regenwater kun je dus vanaf het dak opvangen, maar daar poepen ook wel eens vogels, dus dat moet je dan wel zuiveren natuurlijk", lacht ze.

Martens doet dit onderzoek samen met student Johan Diepeveen. "De HZ probeert onderzoeken en bedrijven samen te brengen. Johan Diepeveen is vanmiddag monsters gaan nemen en wij onderzoeken die in het laboratorium."

Het onderzoek moet voor de zomer zijn afgerond.

Deel dit artikel:

Reageren