Schouwen-Duiveland stemt opnieuw tegen komst regenboogvlag

Schouwen-Duiveland blijft de enige Zeeuwse gemeente waar geen regenboogvlag wordt gehesen. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde vanavond tegen het hijsen van de vlag op 11 oktober. Wel komt er een jaarlijks evenement om de tolerantie en integriteit van deze doelgroep te verbeteren.

Actievoerders hingen regenboogvlaggen bij het gemeentehuis van Schouwen-Duiveland. (foto: Jelt Pekaar)

Het nieuwe evenement moet verdere polarisering voorkomen en is niet alleen gericht op LHBTI'ers. De dag moet juist de diversiteit door geloof, ras of geslacht onder de aandacht brengen. Over de jaarlijkse naam van de dag mogen bewoners meedenken. ",We gaan dingen doen gericht op de zichtbaarheid van deze groep, maar we gaan dat niet doen door middel van een vlag", zei wethouder Ankie Smit na afloop.

Vertegenwoordigers van de LHBTI-gemeenschap op Schouwen-Duiveland voerden gisteravond nog actie bij het gemeentehuis. Ze zwaaiden met de regenboogvlag om de gemeenteraad in te laten stemmen met het hijsen van de vlag. Met 13 tegen 10 stemmen werd dit voorstel verworpen.

Imago van Schouwen-Duiveland

De afgelopen jaren hebben vertegenwoordigers van de LHBTI-gemeenschap samen met de gemeente en de GGD gewerkt aan een plan, dat vervolgens door het college in de prullenbak werd gegooid. Het hijsen van de regenboogvlag zou onder druk van de SGP uit het plan zijn geschrapt. ,,Wij zijn teleurgesteld", zegt Jelt Pekaar namens de actievoerders. ,,Het is een dubbel gevoel. Ik ben blij dat er nu wel voorlichting komt, maar ik ben teleurgesteld dat de gemeente de vlag niet wil hijsen. Het dieptepunt was dat wij werden beschuldigd van polarisatie. Daar heb ik wakker van gelegen."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Schouwen-Duiveland Zierikzee regenboogvlag
Deel dit artikel:

Reageren