Zeemijnen geruimd voor de kust bij Zoutelande

Voor de kust van Zoutelande zijn twee zeemijnen tot ontploffing gebracht. Dat gebeurde rond 11.00 uur onder toezicht van Defensie. Het zou gaan om twee Duitse mijnen die tijdens de Tweede Wereldoorlog niet tot ontploffing zijn gebracht. Defensie heeft ze nu veilig geruimd.

Eind 2019 is ook al geprobeerd om de mijnen tot ontploffing te brengen. Dat lukte toen niet. De stroming op zee was toen te sterk voor de duikers om veilig te kunnen werken. De mijnen zijn gevonden door een sportduiker.

De Maritieme EOD heeft dit voorjaar al tien mijnen opgeruimd rond de Zeeuwse kust, zegt een woordvoerder. ,,Dit waren zogenaamde Kathy-mijnen. Die zijn er neergelegd tegen de landingsvaartuigen." In de oorlog zijn ze niet ontploft, maar de mijnen kunnen wel degelijk gevaarlijk zijn. Soms is de springstof nog aanwezig. "Er zat 75 kilo springstof in."

Zeemijnen geruimd voor de kust bij Zoutelande (foto: Defensie)

Vermoedelijk liggen er nog meer zeemijnen voor de Zeeuwse kust, maar met de twee knallen van vanochtend zijn alle mijnen waar defensie weet van heeft geborgen, zegt de woordvoerder. "Maar de verzanding is daar heel erg, dus ik kan eigenlijk niet met zekerheid zeggen dat echt alles weg is."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Zoutelande Zeemijnen Explosie
Deel dit artikel:

Reageren