Terneuzense bedreigde Van Dissel en riep op tot geweld

Een 52-jarige vrouw uit Terneuzen is opgepakt voor opruiing tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel. Ze zou samen met een medeverdachte, een 54-jarige vrouw uit Apeldoorn, in een groepsapp op Telegram hebben opgeroepen tot geweld tegen de RIVM-directeur of zijn woning, meldt het Openbaar Ministerie. In de groepsapp werd ook Van Dissels adres gedeeld.

Jaap van Dissel, directeur RIVM, tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer over het coronavirus (foto: ANP)

Ook zouden de vrouwen Van Dissel hebben bedreigd. Ze zijn zijn vrijdag aangehouden en vandaag voorgeleid. Ze blijven twee weken langer in voorarrest, meldt het OM. Op 12 mei moeten ze zich voor de politierechter verantwoorden. Nog in ieder geval tot die tijd blijven de 54-jarige vrouw uit Apeldoorn en de 52-jarige vrouw uit Terneuzen in de cel.

'Sterk signaal'

"Bedreiging en intimidatie zijn nooit te rechtvaardigen", zegt hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels tegen de NOS. "En zeker wanneer iemand zich uit hoofde van zijn functie inzet voor het welzijn van ons allemaal, dienen we een sterk signaal af te geven. Dergelijk gedrag kan niet worden geaccepteerd."

De politie doet verder onderzoek naar de groepsapp en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Reageren